Vynikajúci domáci syr, ktorý je podobný známemu a obľúbenému feta syru, si teraz podľa tohto receptu z portálu souspark vyrobíte veľmi jednoducho aj sami doma.
Syr chutí naozaj výborne a ak obľubujete domáce výrobky, určite ho skúste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 l mlieka
1,5 – 2 PL soli
400 g kyslej smotany
6 vajec
Postup:
Do hrnca si nalejte mlieko, pridajte soľ.
Premiešajte a priveďte do varu.
Ak nemáte radi príliš slaný syr, soli uberte.
Radšej si potom podľa chuti dosoľte.
V samostatnej miske vyšľahajte vajcia.
Potom pridajte k vajciam aj kyslú smotanu.
Keď mlieko vrie, pridajte k nemu vaječnú hmotu spolu s kyslou smotanou.
Dobre premiešajte, aby sa vajcia nezrazili – lepšie je vaječnú hmotu vmiešať do mlieka mimo plameňa.
Povarte asi 5 minút.
Mali by ste vidieť, ako sa robia hrudky a srvátka sa oddelí.
Cedník vystelieme gázou vo viacerých vrstvách a nalejeme doňho hmotu.
Precedíme, potom dobre vyžmýkame.
Navrchu prekryjeme gázou a utlačíme.
Keď je syr úplne vychladnutý, zaťažíme ho a vložíme do chladničky.
Ak chcete, aby bol syr jemnejší, pridajte miesto smotany kefír (200 g).
Syr je výborný na chlebík, alebo aj do domácich nátierok, alebo iných obľúbených receptov.
Prajeme dobrú chuť!