Karfiolová zapekačka
Potrebujeme:
350 g karfiolu
2 vajíčka
50 g strúhaného tvrdého syru s nižším obsahom tuku
soľ, korenie, mletá paprika, na posypanie sezamové semienka
Postup:
Karfiol si nakrájame na drobno, nastrúhame, alebo rozsekáme v procesori tak, aby z neho vznikla “ryža”.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Karfiol pečieme na sucho na panvici do zmäknutia. Vyparí sa z neho aj prebytočná voda.
Horúci karfiol z panvice premiestnime do misky, prisypeme parmezán a premiešame. Pridáme 2 vajíčka, koreniny a miešame, kým nevznikne jednotné cesto.
Na plech pokrytý pečiacim papierom formujeme lyžicou malé placky, alebo do okrúhlej formy navrstvíme hmotu ako väčšiu placku (koláč).
Posypeme sezamovými semienkami.
Pečieme cca 20 minút na 180°C – dozlatista.
Zdravé placky zo zeleniny
Potrebujeme:
200 g karfiolu
1 mrkvu
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
3 lyžice olivového oleja
200 g brokolice
1 cibuľu
2 zemiaky uvarené
100 g ovsených vločiek
soľ
Postup:
Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.
Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.
Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).
Zapečená cuketa s bielym jogurtom a syrom
Potrebujeme:
3 paradajky
600 g cukety
2 papriky
40 g bieleho jogurtu
5 PL mlieka
2 vajcia
60 g syra s nižším obsahom tuku
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
1. Cuketu nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Prípadne môžete cuketu aj ošúpať.
2. Paradajky a papriku tiež nakrájajte na kúsky.
3. Navrstvite zeleninu do zapekacej misy: cuketu, papriku a potom paradajku.
4. Zeleninu ochuťte soľou, čiernym korením a potom navrstvite smotanu.
5. Vajcia vyšľahajte s mliekom, soľou a korením.
6. Posypte zeleninu nastrúhaným syrom a nalejte vaječnú zmes.
7. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C po dobu 30 minút.
Hotové jedlo z jednej misy môžete servírovať.
Placky z kyslej kapusty
Potrebujeme:
250 g kyslej kapusty (idálne domácej)
1 vajce
2-3 lyžice zomletých ovsených vločiek
2 lyžice mlieka
1-2 strúčiky cesnaku
Štipka majoránky
Postup:
Kapustu necháme odkvapkať a podľa potreby premyjeme vodou (ak je pre vás príliš kyslá). Preložíme do misky a spojíme s vajíčkom, múkou, prelysovaným cesnakom, majoránkou a mliekom. Vymiešame cesto (podľa potreby môžeme pridať múku alebo mlieko).
Panvicu potrieme trochou oleja (na neprilnavej panvici môžeme pripravovať aj na sucho) a naberačkou dávkujeme cesto, ktoré na panvici vyformujeme do tvaru placky. Vyprážame z oboch strán dozlatista.
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Ľahká cuketová roláda
Potrebujeme:
2 cukety
5 vajec
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
Soľ a korenie
Na náplň:
200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)
100 g šunky nakrájanej na plátky
Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia
Postup:
Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak, syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.
Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.
Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.
Pečená repa s cesnakom
Potrebujeme:
½ kg malej červenej repy
1 väčšiu hlávku cesnaku
Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Fašírky pre štíhly pás
Potrebujeme:
Mleté kuracie mäso 600 g
Kapusta 200 g
Mozzarella 80 g
Kôpor ½ lyžičky
Soľ a mleté korenie
1 vajce
½ lyžičky cesnakového prášku
Majoránka
Postup:
V hlbokej miske premiešame mleté kuracie mäso so soľou, sušeným cesnakom bylinkami, soľou a čiernym korením.
Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno. V samostatnej nádobe zmiešame nastrúhanú mozzarellu s vajcom a pridajte zmes do mletého mäsa.
K mäsu pridáme nakrájaný kôpr a kapustou, všetko dôkladne premiešame.
Mokrými rukami formujeme zo zmesi jednotlivé fašírky, ktoré preložíme na plech vyslaný silikónovou podožkou, alebo papierom na pečenie.
Plech na pečenie dajte do predhriatej rúry na 180 stupňov 30 minút.
Sýty mkrvový šalát s vajíčkom
Potrebujeme:
5-6 ks stredne veľká mrkva
6 ks uvarené vajíčka na tvrdo
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslá smotana
štipka soľ
podľa chuti bylinky
Postup:
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, cesnak prelisujeme a pridáme aj nadrobno nakrájané uvarené vajíčka.
V kyslej smotane rozmiešame prelisovaný cesnak.
Všetko spolu premiešame a ochutíme soľou, prípadne nejakými bylinkami.
Ak chcete môžete pridať napríklad aj pór, zelenú cibuľku, alebo osviežiť šalát nastrúhaným jabĺčkom. Šalát sa dá vytvoriť v mnohých výborných verziách.
Zdravé zemiakové placky
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
25 g rozpusteného masla
120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
10 g nadrobno nasekanej pažítky
2 vajcia
1 strúčiky cesnaku
1 lyžičku oregana
Soľ a čierne mleté korenie
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.
Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.
Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.
Obložená cuketová placky
Potrebujeme:
2 ks cuketa
4 vajcia
80 g tvrdý nízkotučný syr
soľ
2 lyžičky granulovaného cesnaku
Na vrch:
voliteľné: syr, morčacia šunka, kukurica, šampiňóny, pomodoro, oregano, bazalka…
Postup:
Cuketu nastrúhame najemno, posolíme a necháme postáť 15 minút.
Za tento čas pustí veľmi veľa šťavy. Poriadne ju vyžmýkame od tekutiny najviac ako sa dá, až kým nám v rukách ostane len taká väčšia gulička.
Do tejto zmesi pridáme strúhaný tvrdý syr, vajíčka, granulovaný cesnak a zamiešame.
Toto cesto rozložíme rovnomerne na tortovú formu vyloženú papierom na pečenie, alebo na klasický plech na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C cca 15-20 minút.
Vyberieme, potrieme omáčkou,dáme bylinky a pridáme oblohu, okrem syra.
Dáme naspäť do rúry zapiecť na 20 minút, potom pridáme syr a dáme zapiecť na 5 minút a potom ešte na 3 minútky gril.
Chutí skoro ako skutočná pizza a vždy sa po nej len tak zapráši.