Ak chcete prekvapiť dokonalými kysnutými koláčikmi, ktoré sú nadýchané a jemné, stavte na tento recept z youtube a určite sa podaria na jednotku!
Tajomstvom jemnosti a fantastickej chuti je v prísade, ktorú veľa ľudí do cesta nepridáva.
Reč je obyčajnej kyslej smotany do cesta treba pridať 1-2 lyžice, ja dávam dve kopcovité.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
A ešte jedna vychytávka, ak z cesta pečiete slané pečivo, smotanu môžete nahradiť taveným syrom v črievku, cesto bude mať vďaka nemu ešte lepšiu chuť.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
50 g masla
100 g kryštálového cukru
1 – 2 PL kyslej smotany (vďaka nej bude cesto vláčne a jemné)
vanilkový cukor
2 vajcia a žĺtok na potretie
štipku soli
1 – 2 ČL sušeného droždia
500 – 600 g hladkej múky
sezam / mak na ozdobenie
plnku si môžete pripraviť podľa chuti alebo túto tvarohovú:
350 g tvarohu
2 – 3 PL cukru
1 vajce
môžete pridať hrozienka
Postup:
Do misy si rozklepneme vajcia, pridáme cukor, vanilkový cukor a dobre vymiešame metličkou.
Nalejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo.
Po častiach zapracujeme múku a sušené droždie.
Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré ešte potrieme rozpusteným maslom.
Necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou asi 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku.
Ak sa chystáte na tú tvarohovú, dajte si tvaroh do misy, zmiešajte s cukrom a vajíčkom.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na rovnomerne veľké kúsky, vygúľame a následne každý kúsok vyvaľkáme.
Jednu stranu narežeme ostrým nožom.
Preložíme na polovicu, naplníme plnkou a opäť preložíme.
Okraje zatlačíme a uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Necháme podkysnúť asi 20 minút.
Vrch koláčikov potrieme žĺtkom, posypeme makom.
Dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 – 200 °C.
Pečieme asi 35 minút.
Hotovo.
Môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: