Tento jednoduchý čokoládový dezert z youtube je jemný, vlhký a veľmi chutný. Navyše na jeho prípravu nepotrebujete žiadne vajcia!
Potrebujeme:
Na cesto
300 ml kefíru alebo jogurtu
180 g kryštálového cukru
60 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
25 g kakaa
180 g hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkovej esencie
štipku soli
Na krém
200 g hustej kyslej smotany
100 g masla (izbovej teploty)
80 g práškového cukru
vanilku
Postup:
1. Dno tortovej formy (s priemerom 22 cm) si vystelieme papierom na pečenie, steny vymastíme olejom a vysypeme múkou.
TIP: Ak chcete mať korpus vyšší, použite menšiu formu.
2. V miske dobre premiešame kefír s olejom, soľou, cukrom a vanilkovým cukrom. Kefír by nemal byť studený, takže ak sa vám ho nepodarilo včas vybrať z chladničky, mierne ho ohrejte.
3. Múku zmiešame so sódou bikarbónou alebo práškom do pečiva a kakaom. Suché ingrediencie si preosejeme v 2 krokoch do misky s kefírom a rýchlym pohybom vymiešavame homogénne cesto, ktoré pomaly steká zo špachtle. Ak je kefír príliš kyslý, môžete pridať trošku sódy bikarbóny.
4. Cesto nalejeme do formy, niekoľkokrát ňou buchneme o stôl, aby sa odstránil vzduch a aby sa cesto rovnomerne rozlialo. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Potom vykonajte test špáradlom, či je cesto dobre upečené.
5. Nožom prejdeme po okraji formy aby sa korpus od nej dobre oddelil a preložíme ho na mriežku, kde ho necháme vychladnúť. Predtým z neho dáme dolu aj papier na pečenie.
6. Práškový cukor zmiešame s mäkkým maslom a vanilkovým cukrom.
7. Potom ho mixérom po dobu 3 – 4 minúty intenzívne šľaháme, kým nebude nadýchané a biele.
8. Pridáme po lyžiciach smotanu a každú jednu dôkladne zašľaháme. Len to zabezpečí, že bude krém hustý a homogénny.
9. Časť krému si preložíme do zdobiaceho vrecúška a zvyšok natrieme po celej ploche korpusu. Potom ozdobíme krémom z vrecúška.
10. Necháme v chladničke stuhnúť aspoň 1 hodinu.
TIP: Ak nechcete mať krém iba navrchu, môžete korpus prekrojiť, dať časť krému do stredu a zvyšok navrch.
11. Na záver môžeme ešte ozdobiť roztopenou čokoládou pomocou zdobiaceho vrecúška.
Hoci cesto neobsahuje žiadne vajcia, korpus je veľmi jemný a nadýchaný. Tento dezert je veľmi chutný a sme si istí, že si vás získa.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: