Jahodový džem je pochúťka, ktorá sa asi mnohým z nás spája s detstvom – s palacinkami od maminky, buchtami od babičky alebo len tak na chlebíku.
Ak ho pripravujete aj vy pre svoje deti, vyskúšajte tento recept inšpirovaný receptom z youtube a pridajte doňho banány.
Ich sladká chuť vám umožní znížiť dávku cukru a chuť, aj vôňa sa zachovajú!
Potrebujeme:
1 kg čerstvých jahôd
3 veľké zrelé banány
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
500 g cukru
voliteľné:
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
Jahody pretriedime, umyjeme pod tečúcou vodou, odstopkujeme a posypeme cukrom.
Ak sú niektoré príliš veľké, prekrojíme ich na polovicu.
Takto pocukrované ich necháme stáť asi 4 – 7 hodín, aby pustili šťavu.
Banány si ošúpeme, nakrájame na kolieska a môžeme ich rozpučiť vidličkou alebo nechať celé kolieska.
Pridáme k jahodám a premiešame.
Hrniec s jahodami a banánmi dáme na sporák a varíme 15 – 20 minút za stáleho miešania.
Penu priebežne odoberáme.
TIP: Môžeme pridať trochu citrónovej šťavy a povaríme ešte 10 minút.
Hotový džem nalejeme do suchých a sterilizovaných nádob, uzavrieme viečkom a otočíme poháre hore dnom.
Zabalíme ich do deky alebo teplej prikrývky a necháme postupne chladnúť.
Džem skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Prajeme dobrú chuť!