Pečivo z obchodu nemá v porovnaní s touto domácou pochúťkou ani najmenšiu šancu. Sú vynikajúce a krásne mäkučké aj n druhý deň.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
500 ml teplej vody
50 g čerstvého droždia
3 lyžice kryštálového cukru
1 lyžicu soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 ml oleja
Na potretie:
250 g masla
Postup:
V teplej vode rozpustíme droždie a 1 lyžicu cukru. Do inej misky nasypeme preosiatu múku, pridáme 2 lyžice cukru a 1 lyžicu soli. Pridáme kvások a olej, vypracujeme hladké, mäkké a nelepivé cesto. Podľa potreby môžeme pridať ďalšou múku, ak sa nám cesto zdá príliš riedke.
S cestom pracujeme okamžite, nie je potrebné čakať na vykysnutie. V závislosti od toho, aké veľké rožteky chceme mať, formujeme z cesta guľôčky, ktoré rozvaľkáme do tvaru elipsy a zrolujeme. Rožky preložíme na plech vymastený maslom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny.
Po uplynutí tejto doby vložíme rožteky do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým ich povrch nebude zlatistý. Rožteky môžeme posypať rascou alebo semienkami.
Upečené rožteky hneď po vybraní z rúry potrieme rozpusteným maslom.
Tip: pred vložením do rúry môžete rožteky potrieť domácou majonézou a posypať sezamovými semienkami, je to skutočná lahôdka!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika