Jedlo, ktoré milujú všetci, dospelí aj deti, sú určite parené buchty. Je to stará dobrá klasika, na ktorej sme odchovaní skoro všetci.
Málokomu sa však s nimi chce doma „piplať“ a tak si to často zjednodušíme a buchty kúpime v obchode.
Žiadne parenie, skúste fintu šéfkuchára
Predstavte si však, že máte perfektný recept od človeka, ktorý tých buchiet za svoj život urobil tisíce a má v ňom vychytané všetky chybičky.
„Základom úspechu je určite správny pomer surovín a samozrejme, treba dať pozor na proces kysnutia. Náš recept je však trošku iný v tom, že buchty nakoniec neparíme, ale varíme v horúcej vode a môžem povedať, že sú chutnejšie,“ hovorí Tomáš Hakl z bratislavskej Buchtárne.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prísady:
Na kvások potrebujeme:
1.5 dl vlažného mlieka
1 kacka droždia
1 PL cukru
Na cesto potrebujeme:
½ kg polohrubej múky
2,5 dl vlažného mlieka
Postup:
Zmiešajte 1,5 dl vlažného mlieka, 1 kocku droždia a 1 PL kryštálového cukru a nechajte 10 minút vykysnúť, kým na povrchu neuvidíte bublinky.
Do vykysnutého kvásku pridajte ½ kg polohrubej múky, štipku soli a 2,5 dl vlažného mlieka.
Vypracujte hladké cesto, ktoré potom necháte kysnúť pod utierkou pol hodinku.
Vykysnuté cesto potom dajte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte asi na hrúbku 1 cm.
Z cesta urobte rovnaké štvorce (asi 5×5 cm).
Naplňte lyžičkou lekváru, nutelou – čím len chcete.
Potom spojte všetky konce štvorca a poriadne spojte, aby obsah nevytiekol.
Nakoniec nechajte ešte ďalších 15 minút podkysnúť.
Potom vložte do vriacej vody na 15 minút – tieto buchty sa teda neparia na paráku, ale varia v horúcej vode.
Ak urobíte cesta viac, môžete si ho aj zamraziť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)