Svieža zelená cibuľka, maslo a chlebové cesto. Tieto domáce placky sú vynikajúce ako príloha k mäsku alebo len tak – ako voňavá pochúťka k dobrému filmu.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
180 ml teplej vody
1 lyžicu olivového oleja + olej na potretie cesta
½ lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku kryštálového cukru
7 g sušeného droždia
5-6 ks zelenej cibuľky
40 g rozusteného masla
Maslo na pečenie placiek
Postup:
Múku zmiešame so soľou. V inej miske zmiešame vodu s cukrom a sušeným droždím. Dobre premiešame a počkáme, kým vyjde kvások.
Kvások zmiešame s múčnou zmesou, 1 lyžicou oleja a vypracujeme jednotné cesto. Na miesenie je dobré použiť šľahač s metličkami na miešanie cesta.
Cesto vyformujeme do tvaru gule a potrieme zvyšným olejom. Zakryjeme plastovou fóliou a necháme podkysnúť 45 minút až 1 hodinu.
Kým cesto podkysne, cibuľu umyjeme, nakrájame nadrobno a dôkladne vysušíme. Do vykysnutého cesta vmiešame cibuľu a čierne korenie. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí – bochníkov. Každý potrieme rozpusteným maslom a premiesime tak, aby sa maslo dostalo aj do vnútra cesta. Potom každý bochník rozvaľkáme na placku, ktorej veľkosť závisí od veľkosti panvici, na ktorej ju budete opekať.
Panvicu potrieme trochou masla a placky pečieme z oboch strán dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika