Vynikajúci recept na chutný domáci syr od našej čitateľky pani Alice z Ružomberka.
Veľmi si ho pochvaľuje najmä preto, že neobsahuje žiadne umelé dochucovadlá a je veľmi jednoduchý na prípravu!
Vyrobiť si domáci syr dnes už nie je žiadny problém.
Existuje mnoho jednoduchých postupov a výsledok vás milo prekvapí. Na tento domáci syr potrebujete len pár základných surovín a pomôcok…
Potrebujeme:
gázu alebo čistú plienku
1,5 l plnotučného mlieka (najlepšie domáceho alebo z mliekomatu)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 PL kyslej smotany
4 PL šťavy z citróna
soľ, prípadne bylinky podľa chuti
Postup:
1. Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme variť na stredný ohrev.
2. Do teplého (ale ešte nie vriaceho) mlieka postupne zapracujeme smotanu a dobre premiešame.
3. Pred zovretím pridáme aj citrónovú šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu.
RADA: Ak máte kuchynský teplomer, zmerajte teplotu mlieka a citrónovú šťavu nalejte, keď je jeho teplota 80 °C.
4. Potom znížime teplotu na minimum a povaríme 1 minútu.
5. Zmes premiešame, vypneme sporák a necháme za občasného premiešania stáť 3 minúty.
6. Medzitým si cedník prikryjeme gázou aspoň v 2 vrstvách.
7. Do cedníka nalejeme všetok obsah hrnca, syr dobre postláčame, aby odtiekla všetka tekutina, avšak trochu z nej si odložíme na nálev.
8. Syr aj s cedníkom vložíme do misky.
Zaťažíme napríklad tanierom a odložíme do chladničky na minimálne 1 hodinu.
9. Stuhnutý syr nakrájame na kocky alebo ho vcelku vložíme do uzatvárateľného pohára a zalejeme nálevom, ktorý sme si odložili.
RADA: Nálev môžeme dodatočne dochutiť – jemne osoliť, pridať koreniny alebo bylinky podľa chuti.
Prípadne môžete syr servírovať poliaty olivovým olejom a posypaný bylinkami, či korením.
10. Hotovo.
Takto pripravený syr vydrží v chladničke niekoľko dní a je fantastický do šalátov, ako súčasť obložených mís alebo len tak čistý.
Prajeme dobrú chuť!