Vynikajúci recept na tradičný švédsky dezert s jemného cesta a maslového krému.
Je tak fantastický, že naň chodíme pravidelne do obchodu Ikea, avšak v tomto období si ho môžete ľahko pripraviť aj doma podľa receptu z youtube.
Potrebujeme:
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 bielka
140 g mandlí
80 g kr. cukru
Náplň:
4 žĺtky
70 gramov kr cukru
4 g vanilkového cukru
100 ml smotany na šľahanie
125 g masla
50 g mandľových vločiek na posypanie
Ďalej:
Forma na pečenie: 20 cm
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na sneh.
Do snehu ručne vmiešame orechy.
Bielkové cesto rozdelíme na polovicu.
Každú časť cesta navrstvíme do samostatnej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme 20 – 25 min pri 180 C.
Necháme vychladnúť, potom opatrne oddelíme od okrajov formy a vyberieme.
Na krém si metličkou zmiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme smotanu a preložíme na plameň.
Uvaríme hustý puding, ktorý necháme pod fóliou vychladnúť.
Zmäknuté maslo našľaháme a potom po častiach zašľaháme žĺtkový krém.
Krém natrieme medzi vychladnuté láty cesta a vrch dezerta ozdobíme zvyškom krému.
Nakoniec si na suchej panvici opečieme mandle.
Mandle použijeme po celej ploche dezertu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: