Výborné jedlá za pár korún, s ktorými zasýtite celú vašu rodinu. Výborné recepty!
Sedliacka bieda
Potrebujeme:
4 stredne veľké uvarené zemiaky (varíme v slanej vode s celou rascou)
2 hrnčeky uvarenej cestoviny (široké rezance, kolienka, alebo inej cestoviny – varíme v slanej vode)
3 hrnčeky kyslej kapusty – ideálne domácej, ak je príliš kyslá prepláchneme
1 väčšiu cibuľu
100 g slaninky
1 hrnček nakrájanej údenej krkovičky – alebo párkov, klobásy či iného mäska…
soľ, korenie, rasca, vegetu a červenú papriku
Olej
Postup:
Uvarené zemiaky scedíme, pridáme červenú papriku a zľahka popučíme.
Na panvici opražíme na oleji nakrájanú cibuľku, pridáme kyslú kapustu, chvíľu restujeme a potom podlejeme troškou vody. Necháme podusiť asi 15 min, alebo kým sa neodparí tekutina.
Samostatne opečieme slaninu nakrájanú na kocky s mäsom (krkovička, párky, klobáska), potom vmiešame do kapusty, pridáme cestoviny, zemiaky. Všetko si doslolíme a dokoreníme, premiešame a dozdobíme petržlenovou vňaťkou.
Podávame s kyslými uhorkami.
Falošné rezne zo starého chleba
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Lacný cesnakový chlebík
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
4 malé zemiaky uvarené v šupke
1 lyžičku rpetlačeného cesnaku
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
Vlažnú vodu
300 ml vody
1 lyžicu octu
Soľ
Na potieranie:
2 strúčiky cesnaku
1 téglik kyslej smtoany
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode, pridáme cesnak a rozmeišame na krémovú zemiakovú hmotou.
Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme kvások (ten sme si klasicky prirpavili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ. Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom. Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje. Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový.
V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom a potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka. Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč. Namáčame si kúsky do zvyšnej censakovej smotany.
Šunkovo-syrové gule
Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke
100 g strúhaného syra
100 g šunky nakrájanej nadrobno
2 vajcia
Česrtvú petržlenovú vňať nasekanú nadrobno
3 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie
Na vrch:
150 g strúhaného syra
1 téglik kyslej smotany s nižším obsahom tuku
Soľ, čierne mleté korenie
Pár kvapiek olivového oleja
Postup:
Uvarené zemiaky necháme mierne vychladnúť a roztlačíme na kašu. Potom k nim pridáme strúhaný syr, šunku, pretlačený cesnak, vajcia a petržlenovú vňať. Ochutíme soľou a korením a vypracujeme zemiakové cesto. Z cesta formujeme guľôčky, ktoré ukladám na plech alebo misu vymastenú olejom.
V miske zmeišame kyslú smotanu so syrom a ochutíme soľou a korením. Pridáme pár kvapiek oleja a navrstvíme na vrch zemiakovo.syrových gúľ.
Pečieme približne 30 minút, alebo kým povrch zemiakov nebude zaltistý.
Podávame ako prílohu, alebo s obľúbenou omáčkou ako chutnú a originálnu večeru.
Ryža so šunkou a syrom
Potrebujeme:
4 šálky varenej ryže
100 g strúhanej mozzarelly
100 g šunky nakrájanej na kocky
1 strúhanú mrkvu
2 lyžice petržlenovej vňate nasekanej najemno
2 vajcia
1 šálku mlieka (príp. bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany)
150 g smotanového syra
1 šálku strúhaného parmezánu (príp. iného tvrdého syra)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V miske zmiešame ryžu, mozzarellu, šunku, mrkvu a petržlen.
Zmes preložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili maslom alebo olejom.
V inej miske zmiešame vajcia s mliekom, smotanovým syrom a parmezánom. Dochutíme soľou a korením.
Vajíčkovú zmes nalejeme na ryžovú zmes. Potom misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nebude zlatistý.
Oravská Strasanka
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
1 veľkú cibuľu, 1 menšiu
500 g kyslej kapusty
1 malú mrkvu
Bravčovú masť
1 ks klobásy
100 g slaniny
Mletú červenú papriku, rascu, čierne mleté korenie
Kyslú smotanu
Postup:
Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke, keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme. Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu. Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu, kyslú kapustu, dochutíme soľou a koreninami. Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu. Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
Na polievku:
Trošku oleja
1 cibuľu
1 petrtržlen (koreň)
1/2 koreňa zeleru
Soľ a korenie podľa chuti
1 mrkvu
10 cm póru
42 g droždia
1 vajce
1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón)
Pertžlenovú vňať na ozdobu – prípadne jarnú cibuľku
Halušky:
42 g droždia
1 cibuľku
3 lyžice mlieka
1 vajce
Hrsť strúhanky alebo pomleté ovsené vločky
1 strúčik cesnaku
1,5 lyžičky majoránky
Petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme trošku oleja a preložíme na plameň. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút.
Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme dzlatista (dá sa aj nasucho, ale radšej pridajte kvapku oleja), pridáme prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku, alebo ovsenné vločky do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.
Drevorubačská kapusta
Potrebujeme:
1 veľkú hlávku kapusty
1 cibuľu
1 rajčinový pretlak stredný (alebo kečup)
1 lyžicu sójovej omáčky (moje vylepšenie – v pôvodnom recepte nie je)
4 lyžice horčice
1 párok, klobásku alebo špekačku
150 g údeného maska
200 g bravčového stehna nakrájaného nadrobno
300-400 ml piva (čo zvýši, vypijeme :-D)
Soľ
Pár guličiek čierneho a nového korenia
1 bobkový list
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno a preložíme na pekáč. Pridáme orestovanú cibuľku so slaninkou, nakrájanou klobásou a j surové nadrobno nakrájané mäso. Pridáme aj všetky ostatné prísady a podlejeme pivom – ja dávam niekedy aj celú plechovku, je to šťavnatejšie. Ak máte novú kapustu, odporúčam pridať aj celé kúsky listov, je to skvelá pochúťka.
Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 200 stupňov 1 hodinu. Potom odkryjeme alobal a necháme ešte zapiecť asi 20-30 minút.
Pirohy zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
Polohrubú múku (asi 350-400 g)
Mlieko
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.
Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!
Slovenské rezne zo zeleru
Potrebujeme:
1 veľký zeler
Plátky tvrdého syra
Horčica
Soľ
Olej
Citrónová šťava z jedného citróna
Na trojobal:
Strúhanka
Hladká múka
Vajcia
Postup:
Zeler očistíme a orežeme tak, aby vznikol tvar čo najviac podobný kocke – alebo ovál (hlavné je, aby mal zeler čo najpravideľnejší tvar). Teraz nakrájame na plátky hrubé pol centimetra.
Zeler dáme do vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť 5 minút.
Plátky vyberieme, osušíme a potrieme horčicou. Na 1/2 plátkov uložíme plátok syra a podľa chuti aj trochu pálivej omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a pritlačíme. Opatrne obalíme v trojobale a vyprážame ako klasické rezne.
Chuť je skutočne výborná, odporúčam vyskúšať!
Výborná kastról za pár drobných
Potrebujeme:
250 g mletého bravčového mäsa
150 g ryže
1 väčšiu mrkvu nestrúhanú
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
1 šálku vody
2 lyžice slnečnicového oleja
50g tvrdého syra
1 lyžicu paradajkového pretlaku
2 lyžice kyslej smotany
Majoránka
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu a mrkvu zmiešame a opražíme na panvici s olejom. Potom na panvicu prisypeme aj ryžu, zalejeme vodou a necháme variť asi 15 minút a necháme chvíľu vychaldnúť. Túto zmes potom jednoducho zmiešame s mletým mäsom, dochutíme soľou, korením a mokrými rukami vyformujeme guľôčky. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Mäsové guľôčky aj zemiaky ukladáme do vymastenej zapekacej misy, ešte zvrchu osolíme a dáme piecť pri teplote 185 stupňov asi na 30 minút. Medzitým si pripravíme omáčku z pretlaku, kyslej smotany, vody, soli a majoránky. Prelejme cez vrch pekáča a necháme ešte 10-15 minút zapiecť. Vyberieme z rúry, posypeme syrom, kôprom alebo petržlenom a môžeme podávať. Zemiaky môžete piecť aj vcelku, prevedenie výsledného jedla je len na vás!
Žobrácke langoše
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku soli
2 lyžičky cukru
Olej na vyprážanie
Postup:
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.
Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.
Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.
Polievka so zemiakovými knedličkami
Potrebujeme:
Na polievku:
1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)
1 veľkú cibuľku
2 strúčiky cesnaku ošúpané
Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky
1 koreň petržlenu (očistený)
1/3 koreňa zeleru
2 mrkvy (očistené)
Soľ
Na knedličky:
Soľ
Mleté korenie
Petržlenovú vňať
1 vaječný žĺtok
20 g masla
50 g múky
4 varené zemiaky
Postup:
Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.
Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.
Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.
Najlepšia fazuľová kaša na svete
Potrebujeme:
200 g fazule
250 g krúpy č. 7
300 g zemiakov
Na zápražku:
Bravčovú masť
1 cibuľku
2 lyžice hl. múky
Vodu
Postup:
Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody. Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody. Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte. Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.
Nakoniec si prirpavíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku. Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.
Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme. Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť. Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad. Podávame s kyslou kapustou.
Lasagne z cukety
Potrebujeme:
3 stredne veľké cukety
3-4 vajcia
100 g hladkej múky
150-200 g šunky alebo mäsko, ktoré vám ostalo od obedu
200 g tvrdého strúhaného syra
180 g kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme, odrežme z nej konce a nakrájame na tenké pozdĺžne prúžky. Posypeme soľou a necháme 30 minút odpočívať. Potom zlejme prebytočnú šťavu, plátky obalíme v múke a osmažíme na rastlinnom oleji.
Potom preložíme na papierové utierky, aby sme odstránili prebytočný olej. Ak chcete zdravšiu verziu bez vyprážania, potrite plátky cukety olivovým olejom, preložte na papier na upečte v rúre domäkka.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymažeme trochou oleja. Na dno uložíme platky cukety.
V miske zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a nanesieme na cuketu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom posypeme syrom, uložíme plátky šunky a takto vrstvíme, kým neminieme všetky prísady.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri tepltoe 200 stupňov 30 minút.
Vatikánske groše-3 plechy vás nevyjdú ani na 3 eurá
Potrebujeme:
250 g Hera
250 g syr tvrdý (nastrúhať)
250 ml smotana kyslá
2 vajcia
500 g polohrubej múky
2 ks prášok do pečiva
1 lyžička soli
1 vajce na potretie
Postup:
Všetky suroviny zmiešame na cesto,rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (môžete akékoľvek tvary), kladieme na plech vystlaný papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka). Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Žobrácke placky z kapusty
Potrebujeme:
10 väčších listov novej kapusty
2-3 vajcia
Štipku soli
Hladkú múku
Strúhanku
Olej na vyprážanie
Postup:
Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.
Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.
Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.
Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.
Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.
Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.
Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom
Potrebujeme:
6 plátkov slaninky
1 cibuľu nasekanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky
1 lyžicu soli
1 lyžičku čierneho mletého korenia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
½ lyžičky cesnakového prášku
1/8 lyžičky červenej papriky
Postup:
Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.
Môžeme podávať okamžite.