Už netreba hľadať nič iné: 17 najlepších domácich nátierok na obložené chlebíky!

Fantastické nápady na domáce nátierky, ktoré sú výborné na studené misy a obložené chlebíčky, ktoré ma tieto sviatky určite oceníte. Výborné a hlavne pripravené rýchlo!

Potrebujeme:

5 vajec

200 g kyslej smotany

1 a 1/2 lyžice horčice

1 lyžičku soli

Korenie podľa chuti

1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno),

Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia.

Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.

Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.

Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.

Ľahká zelerová nátierka

Potrebujeme:

1 koreň zeleru

3 lyžice majonézy

3 lyžice kyslej smtoany

3 vajcia uvarené natvrdo

½  jablka

Soľ a kroenie podľa chuti

Postup:

Zeler očistíme, umyjeme a prekrojíme na polovicu. Uvaríme v slanej vode domäkka.

Uvarený zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme strúhané jablko, majonézu, smotanu a nadrobno nakrájané vajcia.

Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Premiešame a vložíme minimálne na 30 minút do chladničky.

Papriková nátierka s ovčím syrom a rascou

Potrebujeme:

400 g ovčieho syra (môžeme nahradiť syrom cottage, alebo tvarohom)

1 veľkú červenú cibuľu

2-3 lyžičky najemno nasekaného petržlenu

1 lyžičku mletej rasce

100 g masla

3 lyžičky sladkej papriky

Postup:

Syr prepasírujeme cez sito, aby bol jemnejší a výsledok krémovejší.

Cibuľu nakrájame nadrobn. K syru primiešame zmäknuté maslo, cibuľu, rascu, petržlenovú vňať aj papriku.

Vymiesime hladkú nátierku, ktorú môžeme podávať okamžite, alebo odložiť do chladničky a podávať neskôr.

Výborná mrkvová nátierka

Potrebujeme:

3-4 ks mrkvy

1 cibuľu

4 lyžice majonézy

1 lyžičku cukru

Soľ, mleté čierne korenie

Zväzok zelenej cibuľky

Postup:

Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zelenú cibuľku, majonézu a ochutíme cukrom, soľou a koreninami.

Tvarohová s chrenom

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

2 lyžice kyslej smotany

4 vajcia uvarené natvrdo

2 lyžice chrenu

Pažítku a zelenú cibuľku

Mletú rascu, soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s nastrúhanými vajíčkami, smotanou, nadrobo nasekanou pažítkou, zelenou cibuľkou a chrenom. Ochutíme rascou, soľou a čiernym korením.

Šunková nátierka

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky

5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)

50 g strúhaného syra

2 lyžice majonézy

1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)

1-2 lyžice horčice

Nadrobno nakrájaná vňať

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné!

Nátierka s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

200 g pomazánkového masla

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Podávame s čerstvým pečivom.

Lahodná bylinková nátierka

Potrebujeme:

1 nízkotučný syr Cottage

3 lyžice jemného tvarovu

1 strúčik cesnaku

Nasekaný kôpor

Nasekanú pažitku

Soľ

Korenie

Postup:

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a môžeme natierať na chlieb.

Špenátovo-bryndzová nátierka

Tuniaková pomazánka s pažítkou

Potrebujeme:

1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave

2 vajcia uvarené natvrdo

2 lyžice majonézy

Špeku soli a čierneho mletého korenia

Zväzok najemno ansekanej pažítky

½ cibule nakrájanej nadrobno

Postup:

Tuniaka scedíme zo šťavy a šľahačom premiešame s ostatnými ingredienciami okrem pažítky a majonézy. Nakoniec primiešame majonézu, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme pažítkou.

Reďkovková nátierka

 

 

Potrebujeme:

100 g reďkovkiek

150 g majonézy

150 g bieleho jogurtu

1 lyžičku citrónovej šťavy

Trochu cukru

Soľ a korenie podľa chuti

Petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Reďkovky umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na strúhadle. Majonézu zmiešame s jogurtom, pridáme reďkovku a dochutíme soľou, cukrom, korením a citrónovou šťavou.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2

Dnes najobľúbenejšie