Recept na toto cesto som dostala od svojej dobrej kamarátky a pripravujem ho už celé roky. Je vynikajúce na prípravu sladkých a slaných pochúťok, ideálne koláčov. Vynikajúci je napríklad s jablkovou, tvarohovou, ale aj mäsovou či zeleninovou náplňou.
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
3,5 šálky hladkej múky
2 vajcia
1 šálku kefíru
200 g masla (alebo margarínu)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku jedlej sódy
Postup:
Vychladené a maslo nastrúhame, ale nakrájame na malé kocky a zmiešame s múkou. Pridáme 1 vajce, jedlú sódu a kefír.
Vypracujeme jednotné cesto, zabalíme do fólie a na 1 hodinu vložíme do chladničky.
Potom cesto vyberieme, rozvaľkáme na pracovnej doske, preložíme na polovicu a opäť rozvaľkáme. Tento postup opakujeme 2-3 x (rozvaľkáme, preložíme, rozvaľkáme …).
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu uložíme na dno vymastenej zapekacej misy, navrstvíme akúkoľvek náplň (slanú alebo sladkú) a prikryjeme druhou časťou (okraje oboch polovíc cesta spojíme. Nakoneic potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút pri teplote 200 stupňov.
Ak ako náplň použijete mleté mäso, pred pečením ho orestujte na panvici.
zdroj: sovkusom