Tento jednoduchý recept zo stránky retete-usoare určite oceníte, pretože s kapustou nie je takmer žiadna robota, je chrumkavá a chutí výborne!
Potrebujeme:
na 1 kg kapusty
150 – 200 g mrkvy
25 g soli (1 PL)
3 – 5 guličiek čierneho korenia
2 – 3 bobkové listy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
1. Kapustu si nakrájajte najemno alebo nastrúhajte na špeciálnom strúhadle.
2. Osoľte a jemne premiešajte rukami.
RADA: Na 1 pohár s objemom 3 l potrebujete 3 kg kapusty.
3. Mrkvu si očistite a postrúhajte na hrubom strúhadle.
4. Do čistej suchej sterilizovanej nádoby vložte čierne korenie, potom striedajte kapustu s mrkvou a vrstvy dobre natlačte.
5. Do stredu nádoby pridajte 2 – 3 bobkové listy.
6. Pohár s kapustou vložte do misky a nechajte ho stáť pri izbovej teplote 24 hodín prikryté viečkom (nie zavreté).
RADA: Počas tejto doby kapusta pustí šťavu. Ak spozorujete, že po 1 dni v pohári nie je tekutina, nalejte doňho prevarenú a ochladenú vodu. Nie je to nič vážne, len kapusta nebola veľmi šťavnatá a preto jej treba takto pomôcť.
7. Po 24 hodinách začne kapusta kvasiť a aby nebola horká, treba ju pomocou ostrého predmetu pravidelne poprepichovať (aspoň 2-krát denne).
8. O 2 dni sa na povrchu objaví pena.
9. Na 3. deň ochutnajte, či sa vám zdá dosť kyslá a chutná. Ak áno, nádobu dobre uzavrite viečkom a skladujte v pivnici alebo na inom chladnom mieste.
Ako vidíte, recept je naozaj veľmi jednoduchý a takto pripravená kapusta je chrumkavá a veľmi chutná.
Prajeme dobrú chuť!