Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Nadýchané a mäkučké vo vnútri, chrumkavé na povrchu. Vedeli ste, že nielen cesto ale aj to, čím ho potrieme je pre výsledný efekt veľmi dôležité. Dnes vám prinášame vynikajúce tipy, čím potrieť rôzne druhy domáceho pečiva tak, aby bol výsledok čo najchutnejší! :-)
Tipy pre rôzne druhy pečiva
Ak chcete, aby boli vaše sladké koláčiky na povrchu krásne chrumkavé, potrite ich pred pečením mliekom alebo bielkom a posypte kryštálovým cukrom. Vďaka tomu bude kôrka po upečení krásne chrumkavá.
Na vianočku alebo biele koláče použite po upečení vodu zmiešanú s trochou cukru.
Na prípravu slaného pečiva je naopak najlepšie, ak ho pred pečením potriete rozšľahaným žĺtkom s trochou soli. Samozrejme, môžeme použiť aj celé vajce, ale žĺtko bohato postačí a pečivo bude krásne zlatisté.
Menšie pečivo – buchty, rožteky a mesiačiky je dobré ihneď po upečení pokropiť trochou cukrovej vody.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pečivo môžete potrieť aj maslom, olejom alebo masťou, avšak najmä v prípade mastného cesta (ako je lístkové) bude výsledok zbytočne príliš mastný).
Pozor na potieranie cesta po upečení surovým vajíčkom. Za týmto účelom použite vždy len čerstvé – ideálne domáce vajcia, aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám.
Tipy od čitateľov
Sladký závin z lístkového cesta potieram mliekom zmiešaným s trochou cukru, slaný závin naopak s mliekom zmiešaným s trochou soli.
Chlieb po upečení vždy potieram čistou vodou (tak sa to robí aj v profesionálnej pekárni).
Kysnuté pečivo potieram uvarenou kávou. Cesto krásne vonia a má nádhernú farbu.