Základom perfektného domáceho pečiva je dobré cesto. Môžete z neho pripraviť množstvo vynikajúcich dezertov, koláčov, ale aj slaných pochúťok. Prinášame vám 5 najlepších receptov, z ktorých si určite vyberiete.
Kefírové cesto so syrom
Potrebujeme:
1 šálku kefíru
1 šálku strúhaného syra
½ lyžičky soli
2/3 lyžičky sódy bikarbóny
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžicu cukru
2 šálky múky
Používame vždy šálku rovnakého objemu
Postup:
Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto môžeme použiť ako základ slaného koláča, alebo ho naplniť obľúbenými prísadami podľa chuti. Vynikajúce je aj domáce bagety či slané buchty.
Sladké cesto z kyslej smtoany
Potrebujeme:
1 šálku kyslej smotany
1 šálku hladkej múky
2 lyžice cukru
1 lyžičku soli
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 vajce
100 ml mlieka
50 g zmäknutého masla
Postup:
Všetky ingreniecie zmiešame a vypracujeme mäkké cesto. Cesto môžeme použiť na prípravu domácich zákuskov, alebo plnený rožtekov či buchiet.
Kysnuté kefírové cesto
Potrebujeme:
1 šálku kefíru
½ šálky oleja
1 lyžicu cukru
1 lyžičku soli
1 lyžičku sušeného droždia
2 a ½ šálky hladkej múky
Postup:
Vo vlažnom kefíre rozpustíme droždie a cukor. Keď vyjde kvások pridáme ďalšie suroviny a vymiešame jednotné cesto. Cesto necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste a potom môžeme použiť na prípravu langošov ale aj sladkých či slaných pečených pochúťok.
5- minútové cesto na pizzu aj koláč
Potrebujeme:
2 vajcia
½ lyžičky soli
1 šálku hladkej múky
1 lyžičku jedlej sódy
1 šálku kefíru
Postup:
Do kefíru pridáme sódu, vajcia, soľ, múku a dôkladne premiešame. To je všetko. Cesto je ľahké, nadýchané a čo je najdôležitejšie, bez kvapky pridaného tuku. Môžete ho použiť ako základ na koláč, alebo pizzu.
Jemné tvarohové cesto
Potrebujeme:
2 šálky hladkej múky
200 g jemného tvarohu
100 g mäkkéjo masla
2/3 lyžičky sódy bikarbóny
½ lyžičky soli
1 vajce
100 g kryštálového cukru
Postup:
Múku zmiešame so soľou a jedlou sódou. V inej miske zmiešame zmäknuté maslo, cukor, tvaroh, vajcia a dobre premiešame. Potom pridáme sypkú zmes a dobre premiešame tak, aby vzniklo hladké jednotné cesto. S cestom môžeme pracovať okamžite. Vynikajúce je ako základ ovocných koláčov, sušienok alebo plnených sladkých pochúťok.