Šišky sú obľúbenou pochúťkou malých aj veľkých. Ak ich milujete a doteraz ste nenašli ten správny recept, vyskúšajte tento z portálu napadovy.blog. Vďaka jogurtu je cesto ešte jemnejšie, šišky sú krásne nadýchané a chutia fantasticky!
Potrebujeme:
500 g múky
250 g jogurtu
2 vajcia
4 PL cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 PL oleja
25 g čerstvého droždia
1 ČL vanilkovej esencie
1 PL strúhanej citrónovej kôry
1/4 ČL soli
olej na vysmážanie
práškový cukor na posypanie
Postup:
Droždie si rozmrvte do misky s trochou mlieka, pridajte lyžičku cukru a dobre premiešajte.
Posypte jemne hladkou múkou a nechajte nakysnúť.
Ak používate sušené droždie, použite 7 gramov a zmiešajte ich rovno s múkou.
Do veľkej misy si preosejte múku a urobte v strede jamku.
V malom hrnci si zohrejte jogurt spolu s cukrom a soľou, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Nechajte vychladnúť a keď je jogurt vlažný, pridajte nastrúhanú kôru, vanilkovú esenciu, vajcia a kvások.
Túto zmes pridajte do múky a rukami vypracujte cesto.
Pracovnú dosku vymažte trochou oleja, premiestnite na ňu cesto a mieste 15 minút.
Potom pridávajte postupne zvyšný olej. Vložte cesto späť do misy, zakryte ho čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto si preložte na pomúčenú dosku, trochu premieste a potom vyvaľkajte na hrúbku 1 cm.
Pomocou pohára vykrajujte šišky a nechajte ešte 15 – 20 minút podkysnúť pod kuchynskou utierkou, alebo potravinárskou fóliou.
Do hlbšieho hrnca si nalejte olej a zohrejte na sporáku. Potom znížte teplotu na stredný ohrev a vyprážajte šišky z oboch strán do zlatista.
Potom ich preložte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočnej mastnoty a keď trochu vychladnú, posypte ich práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!