Karanténa má aj svoje výhody. Napríklad si môžete v strede týždňa dopriať dostatok času na raňajky a vychutnať si takéto luxusné sladké domáce pečivo.
Potrebujeme:
300 ml teplého mlieka 37 °C
1 ČL sušeného droždia
70 ml rastlinného oleja
100 g kryštálového cukru
2 bielka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 ČL vanilkového cukru
650 – 700 g hladkej múky
1 ČL soli
Na plnku
150 g masla
hrozienka, sušené ovocie
2 vaječné žĺtky
sirup, alebo med
Postup:
Teplé mlieko si nalejeme do hlbokej misy, pridáme sušené droždie, olej, cukor a všetko vyšľaháme metličkou. Pridáme bielky, vanilkový cukor a znovu vyšľaháme. Preosejeme si múku so soľou a pridáme k zmesi. Rukami vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a necháme 40-50 minút odpočívať na teplom mieste.
Po uplynutí tejto doby si preložíme cesto na pracovnú dosku a vypracujeme. Cesto si rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a vyformujeme guľôčky. Jednu guľôčku si rozvaľkáme a ostatné zatiaľ prikryjeme fóliou.
Na vyvaľkané cesto natrieme zmäknuté maslo. Rovnomerne navrstvíme hrozienka a ďalšie sušené ovocie. Cesto zrolujeme ako palacinku. Rozrežeme pozdĺžne, ale nie až do konca. Obe časti spletieme a stočíme do slimáka.
Podľa rovnakého postupu spracujeme všetky cestové guľôčky. Plech si vystelieme papierom na pečenie a pletence poukladáme trošku ďalej od seba, pretože v rúre sa nafúknu. Žĺtky si vyšľaháme s 2 PL mlieka a potrieme každý pletenec.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 190 – 200 °C asi 20 – 25 minút. Hotové pletence môžeme potrieť medom, alebo javorovým sirupom. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!