Starší chlebík máme doma z času na čas všetci, prinášame vám však niekoľko nápadov, ako s ním naložiť netradične. namiesto obaľovania vo vajíčku či mletia na strúhanku skúste tieto vynikajúce nápady!
Večera zo staršieho chelbíka
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
Pikantnú salámu (cca 70 g)
Šunku (cca 100 g)
Slaninku (cca 100 g)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 červenú cibuľu nakrájanú
200 g syra (môžeme použiť rôzne druhy syra)
Paradajky, papriku, kečup…
Na vrch:
Strúhaný syr
Rozpustené maslo
Petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku
Postup:
Na povrchu chlebíka urobíme hlboké zárezy priečne aj pozdĺžne tak, aby sme ho celkom neprezerali.
Teraz do zárezov naplníme prísady, ktoré sme si prichystali – môžete požiť čokoľvek, čo máte poruke. Neváhajte pridať aj plátky zeleniny (paradajky, papriku..). Chlebík preložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Povrch potrieme maslom, posypeme syrom – môžeme pridať aj zelené bylinky.
Prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Potom alobal zložíme a necháme ešte 10-15 minút zapiecť.
Knedľa podľa prababky
Postup:
1 lyžičku kr. cukru
25 g droždia
1 lyžičku soli
500 g polohrubej múky
2-3 krajce staršieho bieleho chleba (použijeme len striedku)
300 ml teplého mlieka
Postup:
V miske zmiešame múku, chlebík nakrájanú na kocky a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme kvasnice, štipku soli, cukru a premiešame. Cesto nám vďaka použitým ingredienciám bude lepšie kysnúť. Spracujeme na vláčne cesto.
Misu vysypeme múkou a uzavrieme. Necháme 30 – 45 minút kysnúť. Potom cesto rozdelíme na dve časti a dáme variť do osolenej vody na 17 minút.
Po vybratí knedľu prepichujeme, aby nespadla.
Muffiny zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
5 krajcov starého chlebíka
4 vajcia
2 strúčiky cesnkau
2 šálky kyslej smotany
250 g mozzarelly
Soľ a čierne korenie
Postup:
Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.
Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Falošné rezne zo starého chleba
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Pizza zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Koláč zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
10 krajcov starého chleba
350 g jemnej salámy
350 g strúhaného syra
400 ml mlieka
8-10 vajec
Soľ, korenie nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať
Postup:
Chleba a salámu nakrájame nadrobno. Zo salámy odoberieme 2-3 lyžice a opražíme na troche oleja.
Zvyšok salámy zmiešame s chlebom a strúhaným syrom (trochu syra odložíme na posypanie). Vajcia rozmiešame so soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Zmes nalejeme na chlebovú zmes a premiesime rukami. Postupne do zmesi pridávame mlieko.
Formu vymastíme olejom a do vnútra navrstvíme zmes. Vrch posypeme opraženou šunkou, trochou strúhaného syra a prikryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom odokryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút.
Podávame s čerstvým šalátom alebo obľúbenou omáčkou.
Knedličky zo staršieho chelbíka
Potrebujeme:
10-12 krajcov staršieho chleba alebo iného pečiva (cca 500 g)
¾ šálky – 1 a ¼ šálky teplého mlieka
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Soľ a korenie
2-3 vajcia
Kúsok pálivej papriky nakrájanej nadrobno, alebo pálivého korenia (ak nemáte radi pálivé, vynechajte)
Voliteľné: Slaninka, opražená cibuľa, šunka, cesnak alebo výbornou voľnou sú aj oškvarky
Postup:
Chlieb natrháme na kúsky, preložíme do misky a zalejeme mliekom – mlieka možno budete potrebovať viac alebo menej, podľa toho, aký suchý je chlieb. Chlieb s mliekom ľahko premiešame, prikryjeme a necháme 30 minút odležať. Potom premiesime rukami a vytvoríme husté cesto. Do tohto cesta pridáme vajcia a ostatné prísady, miesime, kým nevznikne jednotná hmota – cesto by sa nemo príliš lepiť. Premiešame tak, aby vznikla jednotná hmota. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte 1-2 lyžice krupice (vďaka krupici budú knedličky nadýchanejšie). Z hmoty tvarujeme mokrými rukami guličky a tie jednoducho uvaríme vo vriacej vode. Varíme asi 20 minút a sem tam premiešame. Potom vyberieme a servírujeme horúce.
Bleskové lasagne zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
1 bochník chleba nakrájaný na plátky (príp. 1 balenie toastového chleba)
250 ml sladkej smotany
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
500 g mozzarelly nakrájanej na plátky
500 g šunky nakrájanej na plátky
200-250 g rajčinovú omáčku na cestoviny (príp. paradajkový pretlak)
Syr na posypanie
Postup:
Na troške oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom pridáme paradajkovú omáčku. Keď hmota začne vrieť pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Za stáleho miešanie necháme zovrieť a odstavíme.
Plech na pečenie potrieme troškou oleja alebo vymastíme maslom. Potom na dno poukladáme kúsky chleba, z ktorého sme odrezali kôrku a začíname vrstviť. Najskôr na chlieb navrstvíme paradajkovo-smotanovú omáčku, šunku, mozzarellu a následne opäť vrstvu chleba. Postup opakujeme, kým neminieme všetky ingrediencie.
Poslednú vrstvu našich lasagní tvorí strúhaný syr. Takto pripravené lasagne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov, niekoľko minút, kým sa syr nerozpustí a povrch lasagní nezíska zlatistý nádych.
Domáce bake rolls zo starších rožkov
Potrebujeme:
Staré rožky (prípadne toastový chlieb alebo veku)
Na ochutenie:
Soľ
Obľúbené korenie
Cesnak
Olej alebo maslo
Paprikovú pastu, omáčku na pizzu, syr, prípadne ďalšie prísady podľa chuti.
Postup:
Rožky nakrájame na tenké plátky, ak používame veku, pohárom si z nej vykrojíme kolieska a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pretlačený cesnak zmiešame s olejom a soľou. Túto zmes natrieme na každý kúsok. Môžeme použiť aj paprikovú pastu, paradajkovú omáčku, obľúbené koreniny, syr…, fantázii sa medze nekladú.
Vložíme do rúry nastavenej na 100 stupňov a necháme kolieska usušiť. Keď sú chrumkavé, vyberieme z rúry a môžem podávať.
Aby boli kolieska skutočne vernou kópiu kupovaných krekrov, môžete vareškou urobiť v strede každého kúska dierku.
Nám chutia ešte viac, ako tie kupované. Dúfam, že budú aj vám! :-)
Krokety zo staršieho chlebíka a cukety
Potrebujeme:
500 g staršieho chlebíka
200 ml mlieka
1 cibuľu
1 cuketu
100 g slaniny
1 šálku (200 ml) strúhanky
2 lyžice kyslej smtoany
50 g syra najmeno nastrúhaného
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Premiesime rukami a necháme odpočívať, kým si pripravíme ďalšie prísady.
Cibuľu nakrájame nadrobno a krátko opražíme na troche oleja spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou.
Cuketu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme soľ a necháme 15 minút odpočívať. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.
V miske rozšľaháme 2 vajcia s kyslou smotanou, soľou a korením. Z chlebíka tiež vytlačíme tekutinu a zmiešame ho s restovanou cibuľkou a slaninou. Pridáme strúhaný syr, strúhanku, cuketu a vaječnú zmes. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Ak je zmes príliš riedka pridáme ešte trochu strúhanky – zo zmesi by sa malo dať formovať jednotlivé krokety. Krokety môžu mať podlhovastý alebo okrúhly tvar. Vyprážame ich na rastlinnom oleji dozlatista.
Chlebové tyčinky s cesnakom
Skvelá a chrumkavá dobrota, ktorá sa pokojne vyrovná ak kupovaným snackom z obchodu.
Potrebujeme:
Niekoľko krajcov staršieho chlebíka nakrájaného na tyčinky
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Mletú sladkú papriku
Bazalku
Oregano
Soľ
Čierne korenie
Postup:
V miske zmiešame olej, soľ a koreniny. Pridáme olivový olej a do zmesi vmiešame chlebové paličky. Potom preložíme na pelch vystlaný na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, kým chlieb nieje chrumkavý.
Sladká pochúťka z kyslej smotany
Chlebík nakrájame na kocky a každú namočíme najskôr v kyslej smotane a potom c cukre. Uložíme na plech vystlaný papierom a dáme do rúry zapiecť na 10-15 minút (dozlatista), Ide o vynikajúcu sladkú chuťovku.
Toto je výsledok.
Luxusná krusta na pečenie rýb alebo mäsa
Chlebík nastrúhame a v jednej vrstve dáme nakrátko vysušiť do rúry. Potom zmiešame s pestom a natrieme na povrch rýb alebo mäsa. Posypeme syrom a máme fantastickú krustu na pečenie, pod ktorou ostane mäsko šťavnaté a fantasticky ochutené.
Namiesto trojobalu
Chlebík rozmixujeme, dáme nakrátko vysušiť do vyhriatej rúry a používame na obaľvoanie, Stačí do nej napríklad obaliť zvyšnú zemiakovú kašu.
Namočte ho do vody a zabaľte doň náplň
Chlebík zbavíme kôrky a krátko namočíme do vody. Potom doň zabalíme náplň podľa chuti a vytvoríme tvar šišky. Vyprážame v oleji dozlatista.
Fantastický dezert
Vždy dva krajce chleba spojíme pomocou marmelády a na vrch natrieme vrstvu masla. Potom každý takto spojený chlebík nakrájame na prúžky. Každý kúsok obalíme v kryštálovom cukre maslovou stranou. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.