Výborný recept na superrýchle cesto bez kysnutia na najelšie domáce rožteky a plnené pečivo. Je vynikajúce na slano aj na sladko a vieto ľahko prirpaviť aj o polnci.
Potrebujeme:
500 g múka hladká
250 g maslo
1 ks vajce
2 ks žĺtky
200 g smotana kyslá
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
cca 100 ml mlieko studené (+-)
20 g droždie
Plnka: jablká, orechy,tvaroh,cukor – prípadne môžete zvoliť
1 vajce na potretie
Postup:
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme nakrájané, alebo nastrúhané studené maslo a aj ostatné prísady. Vymiešame jednotné cesto, podľa potreby pridáme mlieko.
Cesto je mäkké a pomerne lepivé cesto. Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.
Cesto rozdelíme na šesť častí. Každú rýchlo zamiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu. Kým pracujeme s jedným kúskom, ostatné si môžeme dať do chladničky.
Každý kruh nakrájame na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník dáme plnku podľa chuti. Prípadne môžeme cesto rozvaľkať do tvaru štvorca a vykrajovať iné tvary.
Potom každý kúsok zaviniem alebo zrolujeme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200 C do zlatista. Po upečení môžeme pocukrovať – ak máme sladkú verziu. Ak máme slanú verziu, ešte pred pečením môžeme posypať semienkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)