Sviatky jari pomaly klopú na dvere a my máme pre vás výborný tip na slané pečivo, ktorému neodolá žiaden šibač. Neostane ani omrvinka a keď ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete!
Potrebujeme:
400 ml teplého mlieka
2 vajcia
60 g kryštálového cukru
7 g droždia
soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
650 g hladkej múky
150 g masla
Na plnku:
300 g mäkkého syra
žĺtok
sezam
nasekaný kôpor, pažítka, alebo iná zelená vňať
Postup:
Vajcia zmiešajte so soľou a cukrom. Prilejte mlieko, premiešajte, pridajte droždie a znovu premiešajte. Nasypte preosiatu múku a vymieste mäkké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť asi hodinu.
Cesto rozdeľte na 10 rovnakých častí, zakryte čistou utierkou a nechajte 10 minút podkysnúť.
Každú guľôčku cesta rozvaľkajte, natrite zmäknutým maslom a položte ich na seba tak, aby sa vytvorili 2 pyramídy po 5 plátov.
Cesto zakryte potravinárskou fóliou a dajte do mrazničky na 30 minút. Potom si zo syra a vňate pripravte plnku.
Vyberte cesto z mrazničky, preneste ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozložte ho po 2 plátoch, ktoré nakrájajte na trojuholníky. Natrite plnkou a zrolujte. Plech si pokryte papierom na pečenie, poukladajte rožteky vedľa seba, potrite žĺtkom a posypte sezamom. Pečte v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 30 – 35 minút.
Mäkké, nadýchané a také chutné!
Zdroj: retete-usoare.info