Dopestované plody cesnaku sa po dôkladnom vysušení pripravujú na dlhodobé uskladnenie. Poradíme vám jednoduchú a veľmi efektívnu metódu, ako uchovať cesnak perfektne šťavnatý a voňavý až do ďalšieho zberu úrody – na celý rok. Jednoducho ho zmrazte – treba však postupovať presne podľa tohoto návodu!
Skladovanie celých strúčikov v soli
Soľ slúži len ako konzervant a nestane sa, že cesnak po určitej dobe absorbuje soľ. Soľ je potom dokonca možné aj opakovane použiť.
Ako postupovať?
- Hlávku cesnaku rozdeľte na strúčiky,
- Strúčiky nešúpeme a nečistíme,
- Na dno nádoby nasypte soľ,
- Poukladajte strúčiky na soľ,
- Opäť zasypte soľou,
- Takto vytvárajte vrstvy soli a strúčikov cesnaku,
- Nádobu zatvorte a uložte do komory.
Zmrazenie cesnaku
Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť. Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať. Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené). Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.
Ako pripraviť cesnak na zmrazenie
Celé hlávky
Vezmite si plastovú fóliu a zabalte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku. Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.
Celé ošúpané strúčiky
Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky. Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.
Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak
Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad. Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných). Takýto mrazený cesnak je vhodné do polievok, šalátov a dressingov.
Ako súčasť omáčok
Táto možnosť je najpohodlnejšia a najziskovejšia – spolu s cesnakom dostanete hotovú omáčku alebo dressing. Takže môžete nielen ušetriť čas, ale aj bez problémov pripraviť plánované jedlo v správny čas a na správnom mieste.
Recept na mrazenú cesnakovú omáčku
prísady
100 ml slnečnicového alebo olivového oleja
7 strúčikov cesnaku
petržlen
kôpor
príprava
Nakrájame kôpor, petržlen a cesnak premiešame so slnečnicovým olejom. Prípadne pridajte akékoľvek ďalšie bylinky a korenia, ktoré sa vám páčia. Potom navrstvite cesnakovú omáčku do formičiek na výrobu ľadu a zmrazte. Takáto prísada je skvelá pre šaláty, polievky a ďalšie jedlá.
Majte na pamäti, že cesnak má veľmi špecifickú arómu, preto je najlepšie ho skladovať v uzavretých nádobách mimo dosahu iných druhov ovocia a zeleniny.
Cibuľa a cesnak sú potraviny, ktoré v našich domácnostiach nemôžu chýbať. Napokon, bez týchto prísad sa nezaobíde väčšina našich obľúbených jedál. Hoci tieto druhy zeleniny vydržia pomerne dlho, ich životnosť môžeme pri správnom skladovaní výrazne predĺžiť. Prezradíme vám skvelý tip, vďaka ktorému ostane cibuľa aj cesnak k dispozícii v čerstvom stave po celé mesiace.
Potrebujeme:
Dierkovačku
Hnedé obedové sáčky
Kancelárske spony
Cibuľu a cesnak – nesmú byť nahnité, mäkké či vykazovať iné poškodenia
Postup:
Na papierovom vrecku urobte viac riadov dierok – ako to vidíte na obrázku. Naplňte sáčok do polovice (buď cesnakom alebo cibuľou) a uzatvorte tak, že preložíte horný okraj vrecka a upevníte kancelárskymi sponkami – nie je dobré vrecká príliš preplniť, najlepšie je už uvedené naplnenie do polovice objemu. Vrecká si označte, aby ste vždy vedeli, kam máte siahnuť aj bez rozbaľovania.
Cibuľu a cesnak vložte na miesto, kde ich zvyknete bežne skladovať – tmavé, suché miesta so stabilnou teplotu (tá by mala byť ideálne nižšia ako priemerná teplota v byte).
Takýto spôsob skladovania zabezpečí pre zeleninu ideálne podmienky aj vo vašej domácnosti. Papierové vrecko umožní zelenine dýchať, správnej cirkulácii vzduchu prispievajú aj otvory na povrchu. Takéto skladovanie je vhodnejšie ako skladovanie v otvorených regáloch – napokon, potvrdzujú to aj výsledky testu po troch mesiacoch prezentované dole.
Nikdy neskladujte cesnak a cibuľu v uzatvorených plastových vreckách – zelenina nemôže dýchať, začne pučať a hniť.
Nikdy nedávajte do tesnej blízkosti cibule a cesnaku zemiaky. Plyny, ktoré zemiaky produkujú spôsobujú rýchle kazenie týchto druhov zeleniny. Preto sa odporúča udržať ich čo najďalej od seba.
Rovnako sa vyhnite skladovaniu v chladničke. Vlhkosť spôsobí, že zelenina začne rýchlo hniť.
Cibuľa a cesnak skladované v otvorených priehradkách po 3 mesiacoch
Cibuľa a cesnak skladované v dierkovaných papierových vreckách po 3 mesiacoch