Len 4 suroviny vám stačia na to, aby ste si mohli pochutnať na vlastnoručne vyrobenom domácom syre. Veľmi jednoduchý recept vhodný aj v prípade, že ste doma ešte nikdy syr nevyrábali.
Potrebujeme:
2 l mlieka
1,5 – 2 ČL soli
400 g kyslej smotany
6 vajec
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Mlieko nalejte do hrnca a zmiešajte so soľou. Ak solíte menej, uberte soli podľa chuti. Mlieko priveďte do varu na miernom ohni. Za stáleho miešania pridajte k mlieku vajíčka a kyslú smotanu (miešajte pomocou metličky) a povarte asi 5 – 6 minút. Mali by ste vidieť ako sa tvorí tvaroh a oddeľuje sa srvátka. Cedník si prikryte gázou v 4 vrstvách a zlejte cez neho všetku tekutinu. Dobre vyžmýkajte, zabaľte a vytvarovanú hmotu zaťažte aspoň kilovým závažím. Po 4 hodinách je syr hotový. Vložte ho ešte na cca 1 hodinu do chladničky a môžete podávať.
TIP: Ak do mlieka pridáte 200 g kefíru, syr bude ešte jemnejší.