Každý vie, že červená repa (cvikla) je veľmi zdravá zelenina z našich záhrad. Stačí k nej pridať pár prísad a máte nesmierne chutnú večeru, ktorá prospeje aj vášmu zdraviu.
Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky.
Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla.
Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky? Prečítajte si, s čím všetkým vám červená zelenina dokáže pomôcť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Účinky na zdravie:
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie. Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Pečená repa s cesnakom podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
½ kg malej červenej repy
1 väčšiu hlávku cesnaku
Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Zdravý zemiakový šalát
Potrebujeme:
300 g uvarenej červenej repy
300 g zemiakov uvarených v šupke
2 vajcia uvarené natvrdo
1 červenú cibuľu
Na zálievku:
150 ml bieleho jogurtu
Niekoľko kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne mleté korenie
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Postup:
Uvarenú vychladnutú repu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Rovnako ošúpeme zemiaky a pretlačíme ako na šalát. Vajcia nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. V inej miske zmiešame prísady na zálievku a tú zmiešame so šalátom. Môžeme ihneď podávať.
Vajíčkový šalát z červenej repy
Potrebujeme:
300 g varenej červenej repy
2 vajcia uvarené natvrdo
80 g strúhaného syra
3 lyžice bieleho jogurtu
Štipku soli
Červenú papriku
Čierne mleté korenie
Voliteľné:
1 strúčik cesnaku
Drvené vlašské orechy
Zavárané uhorky
Zmes korenín podľa chuti
Postup:
Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy. Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť. Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.
Podávame inheď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami. Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.
Najlepšie recepty zo surovej červenej repy
Zdravá nátierka z červenej repy
Potrebujeme:
1 malá červená repa
200 g Lučiny
100 g strúhaného syra
3 strúčiky cesnaku
Soľ, korenie čierne mleté
Postup:
Surovú repu nastrúhame, pridáme Lučinu, nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, soľ, korenie a všetko dôkladne zamiešame. Podávame s celozrnným pečivom.
Nevarený sirup z červenej repy
Potrebujeme (upravte dávku podľa toho, koľko máte cvikle):
3 kg cvikla ošúpaná
4 citróny (ak nemáte bio citróny, je dobré umyť ich octovou vodou, do receptu ide aj kôra)
3 l prevarenej vody – vychladnutej
3 – 5 bal. kyseliny citrónovej (ja som dala 3, ale v originál recepte je až 5 balíčkov, záleží aj množstva cukru, ktoré použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály sa je sú až 4 kg cukru, ale to sa mi zdalo priveľa)
1 bal. konzervačného prípravku
1/2 fľaštičky vanilkovej arómy
Postup:
Citróny dobre umyjeme, cviklu nakrájame a všetko spolu zomelieme. Hmotu dáme do vandlíka a dobre premiešame – necháme 24 hodín odstáť a sem-tam premiešame.
Potom dobre scedíme a šťavu zmiešame s cukrom, kyselinou citrónovou, aj prípravok na konzervovanie a esenciu. Teraz treba miešať, kým sa cukor nerozpustí. Potom nalejme do sterilizovaných fliaš a skladujeme na chladnom mieste. Pridávame do vlažného čaju, limonád a výborný je aj do koláčov – spraví vám krásnu farbičku.
Nezabúdajte, že červená repa je naozaj silná potravina a dokáže znížiť krvný tlak. Osoby, ktoré nízkym tlakom trpia ju musia užívať s rozvahou. Rozhodne to s týmto super- liekom nepreháňajte, je najlepší v malých dávkach.
Repa na kórejský spôsob
Potrebujeme:
600 g surovej repy
4 strúčiky cesnaku
80 g rastlinného oleja
Na marinádu:
3 polievkové lyžice octu
1 lyžička cukru
0,5 lyžičky soli
1 lyžička koriandru
0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady. Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte. Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.
Šalát na chudnutie a na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Ruský šalát z červenej repy
Potrebujeme:
1 ks červenej repy (surovej)
kúsok zeleru
1 ks lahôdkovej cibuľky
1 kyslá smotana
1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)
Soľ, korenie
1 lyžica octu balcamico octu
Postup:
Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!
Šalát zo surovej červenej repy
Tento jednoduchý a zdravý čerstvý šalát je pripravený v priebehu niekoľkých minút a je ideálnou prílohou k mastným a ťažkým jedlám, pretože výrazne zlepšuje trávenie.
Potrebujeme:
- červenú repa
- 10 dkg vlašské orechy
- tri strúčiky cesnaku
- mrkvu
- tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu
Postup:
- Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
- Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
- Pridáme aj nasekané orechy.
- Nakoniec vmiešame aj majonézu.
Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami
Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.
Potrebujeme:
červenú repu
tri lyžičky citrónovej šťavy
dve stredne veľké jablká
jednu polievkovú lyžica medu
jednu lyžicu rastlinného oleja
zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)
Postup:
Ošúpeme červenú repu, jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.
Pridáme med, citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.
Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.
Šalát z čerstvej červenej repy a kapusty
Tento šalát je výborný ako antioxidant, odstraňuje toxíny z tela a chutí naozaj výborne.
Potrebujeme:
červenú repu
Hlávkovú kapustu 20 dkg
tri lyžice ľanového oleja
1 mrkvu
dve jablká
jednu lyžicu citrónovej šťavy
Postup:
Repu a mrkvu očistíme a nakrájame natenko.
Rovnako si najemno nakrájame aj kapustu.
Všetky druhy zeleniny zmiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Nakoniec pridáme ľanový olej a dochutíme soľou.
Tento šalát pomáha zbaviť sa mnohých chorôb, ktoré súvisia s trávením. Ak vám červená repa nechutí, v tomto šaláte ju môžete nahradiť napríklad reďkovkami, takže šalát bude ešte šťavnatejší.
Šalát s čerstvou červenou repou a jogurtom
Pokiaľ konzumujete tento šalát pravidelne, váš metabolizmus sa výrazne zlepší a budete mať aj krajšiu pleť.
Potrebujeme:
15 dkg sušených sliviek
10 dkg orechov
Červenú repu
150 ml jogurtu
jedna polievková lyžica medu
Postup:
Ak sú slivky príliš vysušené, môžeme ich na chvíľu zaliať horúcou vodou.
Repu nakrájame a rovnako aj slivky, zmiešame.
Orechy popučíme na malé kúsky a pridáme sa do zmesi.
Nakoniec vmiešame med, jogurt a je to.
Tento šalát je jeden z najlepších spôsobov, ako si vychutnať červenú repu.
Šalát s čerstvou červenou repou a kozím syrom
Geniálny tip pre každého, kto má rád typickú chuť kozieho syra, ktorá skvele dopĺňa chuť červenej repy.
Potrebujeme:
dve menšie repy
dve mrkvy
tri strúčiky cesnaku
15 dkg kozieho syra (prípadne syru feta)
dve polievkové lyžice kyslej smotany
soľ, korenie a zelené bylinky
Postup:
Repu umyjeme a nastrúhame, rovnako aj mrkvu.
Repu a mrkvu si zmiešame v miske.
Pridáme aj pretlačený cesnak a opäť premiešame.
Šalát posypeme syrom.
Podávame s kyslou smotanou a ochutíme soľou a zelenými bylinkami.