Zbierka 11 receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Každý deň v týždni bude váš pokrm chutiť inak – vyskúšajte každú jednu. Najlepšie sa hodia na kuracie mäso (prsia, stehienka aj krídla), použiť však môžete aj chudé bravčové mäso. Mäsko je krásne šťavnaté a chutné, presvedčte sa sami!
Top marináda na prípadu kuracieho mäsa
Aby bolo mäso jemné a šťavnaté, je najlepšie používať marinády s dijonskou horčicou, alebo obyčajnou plnotučnou horčicou, ktoré spojíte s tými správnymi surovinami.
Neodporúčame vám používať na marinovanie hliníkové nádoby, pretože oxidujú a môžu spôsobiť nepríjemnú chuť mäsa. Veľkosť nádoby je tiež veľmi dôležitá, pretože kuracie mäso musí byť marinádou úplne pokryté a ideálne je, keď ho marináda dokonca presahuje.
Ako dlho marinujeme kurča
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kuracie mäso sa marinuje a následne tepelne upraví niekoľkokrát rýchlejšie, ako napríklad bravčové. To je dôvod, prečo mnohí radia marinovať kúsky kuracieho mäsa 2-3 hodiny . Existuje však niekoľko pravidiel v závislosti od toho, ktorú časť kurčaťa sa chystáte pripraviť.
- Celé kurča sa marinuje celú noc.
- Dolné stehná, prsia a krídla minimálne – 1-2 hodiny.
- Trupy a celé stehná minimálne – 2-4 hodiny.
Toto je všeobecné odporúčanie, ale ako ukazuje prax, mäso je najchutnejšie vtedy, keď je v chladničke cez noc.
Recept na fantastické marinované kuriatko podľa šéfa
prísady
- 1 kg kuracieho mäsa
- 0,5 šálky bieleho jogurt
- 0,5 lyžičku cesnakového prášku
- Štipku červenej mletej papriky pálivej
- Štipku čierneho mletého korenia
- 0,5 lyžičky kari korenia
- 1 lyžička sladkej papriky
- Soľ (nie veľa)
- 1 lyžica dijonskej horčice
príprava
- Vezmite hlbokú misku a nalejte do nej jogurt. Pridajte obe papriky, soľ, horčicu, čierne korenie, cesnakový prášok a kari korenie. Premiešame.
- Mäso vložte do marinády – mäsko musí byť celkom pokryté marinádou. Nádobu zakryte.
- Dajte mäso do chladničky na celú noc a potom pečte, vyprážajte, grilujte, alebo varte obvyklým spôsobom.
Samozrejme môžete zoznam prísad na marinádu obmieňať, najmä čo sa týka korenín. Napríklad kurkuma nielenže urobí mäso chutnejším, ale dá mu aj zlatú kôru.
Chuť a aróma sa bude oveľa výraznejšia, keď sa do zmesi pridáte koriander, mätu, šalviu, tymián, rozmarín, majoránku a bazalku.
Ďalšie recepty
Marinované rezne v jogurtovom cestíčku
Potrebujeme:
1 kg kuracích rezňov
200 g strúhaného syra
200 g strúhanky
150 g masla
Marináda:
200 g bieleho jogurtu
1 lyžicu horčice
4 strúčiky cesnaku
2 vajcia
1 lyžicu citrónovej šťavy
1/3 lyžičky chilly korenia
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na jednotlivé rezne. Mäso naložíme do marinády a vložíme na minimálne 1 hodinu do chladničky (ideálne na noc).
Marinované kuracie prsia obalíme v strúhanke zmiešanej so syrom. Takto obalené kuracie kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý kúsok uložíme plátok masla.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-45 minút.
Čertovské rezne v jemne pikantnej marináde
Potrebujeme:
5 plátkov bravčového karé
11 lyžičiek solamylu
1 lyžičku mletej rasce
4 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nastrúhaného
1 lyžicku kari
4 väčšie vajcia
2 lyžice majoránky
1 lyžičku pálivej papriky
Postup:
Plátky mäsa naklepeme. V miske zmiešame rozšľahané vajíčka s ostatnými prísadami a do tejto zmesi naložíme mäso. Prikryjeme fóliou a vložíme na celý deň marinovať do chladničky.
Potom jednoducho opražíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.
Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť cesnaku, pridajte 1-2 strúčiky nakrájané na plátky aj počas smaženia.
Pivná marináda
Potrebujeme:
4 lyžice sójovej omáčky
100 ml medu
200 ml piva
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku červenej sladkej papriky
1 vetvičku rozmarínu
Postup:
Zmiešame a nalejeme na mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Potom stačí už len upiecť.
Pikantná marináda
Potrebujeme:
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
3 strúčiky cesnaku nakrájan= nadrobno
30 ml citrónovej šťavy
Soľ, pálivá červená paprika
Postup:
Cibuľu a cesnak zmiešame, pridáme soľ, korenie a citrónovú šťavu. Pridáme aj kúsky mäsa a necháme marinovať aspoň 6 hodín.
Vínová marináda
Potrebujeme:
400 ml červeného vína
8 lyžíc olivového oleja
1 vetvičku rozmarínu
Soľ, korenie a sušený tymián
Postup:
Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu, len ich zmiešame a necháme v marináde marnovať mäso 30 minút.
Chilli marináda
Potrebujeme:
2 cibule
4 lyžice oleja
Soľ, chilli, papriku
2 bobkové listy
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme ostatné prísady a zmiešame s mäsom. Necháme marinovať aspoň 6 hodín.
Talianska marináda
Potrebujeme:
25 ml citrónovej šťavy
5 lyžíc olivového oleja
1 lyžičku cesnakového prášku
Soľ, zmes talianskeho korenia
Postup:
Na túto marinádu by malo byť mäsko nakrájané na plátky. Všetky prísady na marinádu zmiešame a prekladáme striedavo s plátkami mäska.
Exotická na štíhlu líniu
Potrebujeme:
1 grepfruit
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice medu
2 lyžice vínneho octu
200 ml vody
Postup:
Cesnak a cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme šťavu z grepfruitu a ďalšie prísady. Necháme marinovať 4 hodiny.
Extra chutná marináda
Potrebujeme:
2 vajcia
1 polievkovú lyžicu horčice
½ lyžice zemiakového škrobu
1 lyžicu slnečnicového oleja
1 lyžičku soli
2 lyžičky sezamových semienok
½ lyžičky červenej papriky
1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup:
Príprava je skutočne jednoduchá, stačí zmiešať všetky prísady a potom do marinády pridať mäso. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke marinovať cez noc. Alebo marinádu pripravte ráno a popoludní sa môžete tešiť na perfektne ochutené mäso Mäso by sa malo marinovať minimálne 5-6 hodín.