Vynikajúci koláčik, ktorý tiež volíme závin na plechu. je vynikajúci, šťavnatý a nikdy ho nebudete mať dosť.
Potrebujeme:
Cesto:
600 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
380 g margarínu alebo masla
1 lyžička soli
70 – 80 g cukru
10 g kvasníc
2 dcl mlieka
vajíčko na potretie
Jablková plnka:
1 kg jabĺk
300 g cukru
50 – 60 g strúhanky
1 škoricový cukor
citrónová kôra
Maková plnka:
300 g cukru
2 dcl mlieka
500 g mletého maku
60 – 80 g hrozienok
Postup:
Múku a 350 g masla, soľ a cukor , spolu s rozdrobeným droždím a vlažným mliekom vymieste do cesta.
Cesto bude lepkavé, prikryte ho v miske fóliou a odložte na 1 hodinu do chladničky.
cesto po odpočinutí rozdeľte na 3 časti.
Na plech rozotrite maslo ktoré nám zostalo a vyvaľkajte jednu časť cesta..veľkosť plechu cca 25 x 30.
Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.
pripravíme si jablkovú plnku..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame.
Na plech na ktorom sme si predpiekli prvý plát vyvaľkáme a natiahneme druhé cesto, taktiež si plech vymastíme maslom.
Cesto posypeme strúhankou a navrstvíme plnku z jabĺk .
Na jablkovú plnku dáme predpečený plát cesta a mierne ho pritlačíme.
pripravíme si makovú plnku.
Povaríme si mlieko s cukrom, a potom pridáme mletý mak.
Pridáme aj hrozienka.
Takto necháme vychladnúť.makovú plnku navrstvíme na prepečený plát a uhladíme, vyvaľkáme si posledný plát cesta a prekryjeme ním makovú plnku.
Vrch taktiež popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Plech vložíme nazad do rúry a pečieme 30 minút.
Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie..Pred podávaním posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)