Starodávny jablkovo-makový koláčik: Chutí celkom ako závin z kysnutého cesta, na sviatky nesmie chýbať!

Vynikajúci koláčik, ktorý tiež volíme závin na plechu. je vynikajúci, šťavnatý a nikdy ho nebudete mať dosť.
[mashshare]

Vynikajúci koláčik, ktorý tiež volíme závin na plechu. je vynikajúci, šťavnatý a nikdy ho nebudete mať dosť.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

600 g hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

380 g margarínu alebo masla

1 lyžička soli

70 – 80 g cukru

10 g kvasníc

2 dcl mlieka

vajíčko na potretie

Jablková plnka:

 

 

1 kg jabĺk

300 g cukru

50 – 60 g strúhanky

1 škoricový cukor

citrónová kôra

Maková plnka:

 

 

300 g cukru

2 dcl mlieka

500 g mletého maku

60 – 80 g hrozienok

Postup:

Múku a 350 g masla, soľ a cukor , spolu s rozdrobeným droždím a vlažným mliekom vymieste do cesta.

Cesto bude lepkavé, prikryte ho v miske fóliou a odložte na 1 hodinu do chladničky.

cesto po odpočinutí rozdeľte na 3 časti.

 

 

Na plech rozotrite maslo ktoré nám zostalo a vyvaľkajte jednu časť cesta..veľkosť plechu cca 25 x 30.

Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.

pripravíme si jablkovú plnku..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame.

 

 

Na plech na ktorom sme si predpiekli prvý plát vyvaľkáme a natiahneme druhé cesto, taktiež si plech vymastíme maslom.

Cesto posypeme strúhankou a navrstvíme plnku z jabĺk .

Na jablkovú plnku dáme predpečený plát cesta a mierne ho pritlačíme.

pripravíme si makovú plnku.

Povaríme si mlieko s cukrom, a potom pridáme mletý mak.

 

 

Pridáme aj hrozienka.

Takto necháme vychladnúť.makovú plnku navrstvíme na prepečený plát a uhladíme, vyvaľkáme si posledný plát cesta a prekryjeme ním makovú plnku.

Vrch taktiež popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Plech vložíme nazad do rúry a pečieme 30 minút.

 

 

Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie..Pred podávaním posypeme preosiatym práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes