Vynikajúci recept na závin, ktorý pripravíte bez kysnutia. A čo je najlepšie, z jedného cesta pripravíte okrem závinu napríklad aj plnené rožky alebo koláče.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
6 dl mlieka
4 lyžičky cukru
2 lyžičky soli
2 kocky droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
125 g tuku na pečenie
náplň:
maková
100 g práškového cukru
1 – 1,5 dl mlieka
250 – 300 g mletého maku
hrsť hrozienok
lyžička škorice
orechová
100 g práškového cukru
1 – 1,5 dl mlieka
250 – 300 g mletých orechov
Postup
Zo všetkých prísad vymiesime cesto ( kvások nerobíme, droždie nadrobno rozmrvíme a rozmiešame v mlieku ) a dobre vypracujeme.
Cesto nenechávame kysnúť, ale ho ihneď spracovávame.
Náplň : Mak alebo orechy sparíme vriacim mliekom a krátko za stáleho miešania povaríme ( asi 2 minúty ).
Vmiešame cukor.
Cesto vyvaľkáme, naplníme a robíme záviny, alebo vyvaľkáme, narežeme na štvorce, naplníme a stočíme do rohlíčkov.
Uložíme na plech, potrieme vajíčkom a upečieme. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)