Palacinky sú veľmi obľúbeným a azda aj najjednoduchším dezertom. Receptov na ne je nespočetne veľa. Ja som si však obľúbila práve tento. Sú tak jednoduché, že ich zvládne aj moja 10 ročná dcéra, nelepia sa, cesto zamiešate behom minúty a môžete ich pripraviť na sladko, aj na slano. Vďaka nim vykúzlite rýchlo a lacno hlavné jedlo, aj dezert. Obľúbi si ich určite celá rodina.
Cesto na palacinky
Potrebujeme:
600 ml mlieka
2-3 vajíčka (podľa veľkosti)
štipka soli
2 hrnčeky múky (250 ml hrnček) – Hrnčeky nie úplne plné a múku môžete použiť aj hladkú, aj polohrubú. Skúšala som s oboma a vždy sa podarili :)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
trochu oleja na potretie panvice
Postup:
Mlieko si dobre vymiešame s vajíčkami, pridáme štipku soli a metličkou postupne primiešavame múku tak, aby nezostali hrudky. Cesto necháme asi 2 minútky stáť. Medzitým si rozohrejeme panvicu a potrieme veľmi jemnou vrstvou oleja. Ak je cesto príliš husté, môžete ho zriediť trochou mlieka. Na stredne veľkú panvicu použijeme 1 veľkú naberačku cesta a rovnomerne ho vylejeme na panvicu. Smažíme, kým nie sú z vrchnej strany tuhé. Otočíme na pár sekúnd a palacinka je hotová. Palacinky môžete plniť Nutellou, džemom, alebo tvarohom. Sú však vynikajúce aj na slano.
Palacinky na slano v trojobale
Potrebujeme:
20 dkg šunky
250 g syra Eidam (tehla)
vajíčka
soľ na dochutenie vajíčka
hladká múka
strúhanka
olej na vysmážanie
Postup:
Na palacinku poukladáme šunku, rovnomerne navrstvíme nastrúhaný syr a zabalíme tak, že najskôr trochu ohneme boky a potom zrolujeme. Jemne pritlačíme, aby mala zrolovaná palacinka plochejší tvar a lepšie sa vysmážala. Palacinku obalíme v trojobale – múka/osolené vymiešané vajíčko/strúhanka. Na panvici si zohrejeme väčšie množstvo oleja a palacinky vysmážame do zlatista. Podávame so zemiakovou kašou, hranolkami alebo opekanými zemiakmi. Výborne sa k nim hodia aj kyslé uhorky, alebo čalamáda. Do palaciniek môžete podľa chuti pridať napríklad nasekaný kôpor, alebo iné bylinky.