Maslo je čoraz drahšie a stále častejšie nám v obchodoch podsúvajú menej kvalitné náhrady, ktoré žiaľ s originálnym mliečnym výrobkom nemajú takmer nič spoločné. Naučte sa jednoduchú fintu, ako vyrobiť poctivé maslo doma, z jednej prísady. Je neskutočne chutné a to z obchodu sa mu nemôže rovnať!
Potrebujeme:
2 tégliky smotany na šľahanie (musí mať viac ako 30% tuku)
Dobrá rada od gazdiniek:
V obchode si vyberte smotanu bez stabilizátorov, máte ju ušľahanú za polovičný čas
Pred prípravou masla ju vyberte z chladničky, ideálna teplota na prípravu masla je 10 stupňov
Postup:
Smotanu vylejeme do misky a šľaháme, keď ušlaháme šľahačku je potrebné myslieť na to, že ďalším šľahaním bude hmota stále hustejšia a hustejšia, ja radím preložiť ju do nádobky ponorného mixéra a mixovať. Môžete samozrejme pokračovať aj so šľahačom, ale trvá to dlhšie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hmotu mixujeme ponorným mixérom a po chvíli môžeme vidieť, že sa oddeľuje podmaslie a pevná hmota, ktorá je stále hustejšia (chvíľami to pre mixér môže byť poriadny oriešok, ale môj to zatiaľ vždy zvládol bez poškodenia). Keď vidíte, že hmota je už dostatočne tuhá, sceďte podmaslie – odložte si ho na prípravu chlebíka, alebo len tak na pitie, či do kávy.
Hrudku masla vezmeme do rúk, dáme pod stredný prúd tečúcej vody a jemne hnetieme, aby sa vylúčil zvyšok srvátky. Potom je dobré hrudku opäť vrátiť do nádobky mixéra a opäť premixovať, prepláchnuť a premiesiť pod tečúcou vodou. Hrudka masla je hotová, keď z nej vychádza čistá voda. Ja som postup s premývaním opakovala 2x.
zdroj: pinterest
Maslo môžete osoliť,okoreniť, zmiešať s bylinkami, alebo podávať čisté. Chutí výborne.
Jarmila. H