Najlepšie žĺtkové recepty nielen na váš sviatočný stôl. Vynikajúce a veľmi praktické, ak vám zvýšia v kuchyni žĺtky.
U nás je dokonca ešte populárnejší ako klasické orechové-žĺtkové rezy.
Žĺtkové makové rezy
Určite skúste toto vylepšenie s makom a nebudete ľutovať.
Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledkom je fantasticky chutný zákusok s jemnou polevou.
Potrebujeme:
Cesto:
6 ks bielok
200 g práškový cukor
1 bal. maslo
200 g polohrubá múka
1 bal. prášok do pečiva
200 g mletý mak
150 ml mlieko
Poleva:
6 ks žĺtok
250 g práškový cukor
Postup:
Bielky vyšľaháme do tuhej peny.
V druhej miske vyšľaháme maslo (môžete použiť aj heru) s práškovým cukrom do peny.
Postupne pridáme mlieko.
Pridáme aj vyšľahanú bielkovú penu.
Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom.
Premiešame.
A navrstvíme na veľký plech s papierom na pečenie.
Pekne uhladíme.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Keď je zlatý povrch, vyberáme.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a túto polevu nalejeme na ešte horúci koláč.
Ja dávam polevu hneď po vybratí cesta z rúry.
Pekne uhladíme a necháme koláč vychladnúť.
Chladnutím poleva zaschne.
Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.
Žĺtkové venčeky
Žĺtkový krém:
Postup:


Žĺtkový likér
Potrebujeme:
6 žĺtkov
1 plechovku Salka
250 ml rumu
500 ml mlieka
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.
Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.
Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia
Žĺtkové krehuľky
Potrebujeme:
4 žĺtky,
150 g práškového cukru,
1 lyžička vanilkového cukru,
niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,
tuk na vymazanie formičiek
Postup:
Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu šľaháme, kým hmota nezhustne, nezačne blednúť a nenabobtná.
Formičky vymastíme tukom / ja dávam olej / a nalejeme do nich cesto – dáva sa tak do polovice formičky, pretože cesto vyskočí.
Akonáhle krehuľky nabehnú, stiahneme teplotu a dosušíme.
Ešte teplé vyklepeme z formičiek.
Je to obdoba rakvičiek, ale v malom.
Pečiem tak na 150 ° C, potom stiahnem tak na 70-50 ° C a potom vyskúšam jednu a keď ide vyklepnúť, vytiahnem celý plech.
Z celej dávky je tak 60-65 kúskov.
Odporúčam, je to veľká dobrôtka.
Orechové koláčiky so žĺtkovou polevou
Potrebujeme:
150 g múka hladká
40 g cukor práškový
60 g pomleté orechy vlašské
120 g Hera alebo maslo
na potieranie pikantná marmeláda
Poleva:
2 žĺtky
140 g cukor práškový
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto – je to jednoduché, stačí len zmiešať všetky prísady, vypracovať jednotné, hutnejšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 2 hodiny.
Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a vykrajujeme z nej tvary – ja som urobila kvetinky, ale môžete zvoliť akýkoľvek iný tvar. Na druhý deň lepíme a obaľujeme v poleve, môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Poleva? Žĺtky s cukrom a rumom miešame metličkou, kým nevznikne hladká poleva. Koláčiky nechajte dobre zaschnúť.
Koláčiky sú výborné, rozplývajúce sa na jazyku. Ľutujem, že som neurobila z dvojitej dávky. :-)
Jablkovo-žĺtkové rezy
Potrebujeme:
400 g polohrubá múka
2 vajcia
1 hera
2 PL práškový cukor
2PL kakao
1 vanilkový cukor
1 práš.do pečiva
Plnka:
sneh zo 4 bielkov
200 g kryš.cukor
150 g kokos
2 PL hrubá múka
3 – 4 ks jablká
škorica
džem kyslastý
Poleva:
4 žĺtky
200 g cukor práškový
Postup:

Z hore uvedených prísad na cesto vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.
Jednu vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou posypaný plech (rozmer plechu 30×40). Potrieme džemom.
Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, kokos a múku a rovnomerne natrieme na cesto s džemom. Nato nastrúhame jablká a posypeme škoricou.
Prikryjeme druhým cestom a upečieme na teplote 180°C, 30 minút.
Nakoniec ušľaháme žltky s cukrom a vylejeme ich na ešte horúci koláčik. Necháme vychladnúť a už len nakrájame.
Žĺtkové srdiečka
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladká múka
100 g práškový cukor
120 g mleté vlašské oriešky
240 g maslo
Žĺtková poleva:
4 ks žĺtky
150 g práškový cukor
1 PL rum
pár kvapiek citrónová šťava
Plnka:
440 g marhuľový džem
100 g mleté oriešky
1-2 PL rum
Postup:
Suroviny na cesto spracujeme do guľôčky, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny.
Cesto môžete urobiť aj večer a na ďalší deň pracujete ďalej.
Rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme srdiečka.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 8 minút.
Dno plechu vyložíme papierom na pečenie.
Upečené necháme na rovnej ploche vychladnúť.
Jedno srdiečko potrieme plnkou, a druhou polovicou polejeme žĺtkovou polevou, ktorú necháme zaschnúť a až potom zlepujeme.
Plnka:
Suroviny iba zmiešame.
Ak je plnka hustá, pridáme o trochu viac rumu, ak je riedka, pridáme viac orieškov.
Poleva:
Žĺtky s preosiatym cukrom miešame, kým máme peknú, hustú polevu.
Pridáme rum a citrónovú šťavu.
Odporúčam pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkú polevou polejeme srdiečka a necháme zaschnúť pri izbovej teplote.
Žĺtkové rezy
Potrebujeme:
6 bielkov
2 lyžice polohrubej múky
250 g kr cukru
250 g mletých orechov
Na krém:
6 žĺtok
2 lyžice cukru
2 lyžice mlieka
140 g práškového cukru
50 g bielej čokolády
150 g masla
Na polevu:
200 g bielej čokolády
5 lyžíc oleja
Postup:
Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.
Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.
Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.
Žĺtkové linecké
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladká múka
100 g práškový cukor
120 g orechy mleté
240 g maslo
Žĺtková poleva:
4 ks žĺtok
150 g práškový cukor
1 PL rum pár kvapiek citrónová šťava
Plnka:
cca pol pohára s objemom
440 g marhuľový džem
100 g orechy mleté
1-2 PL rum
Postup:
Suroviny na cesto zhnetieme a zabalíme do fólie.
Dáme do chladničky schladiť minimálne na dve hodiny. Cesto možno urobiť aj deň vopred.
Rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme srdiečka.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C na plechu vyloženým papierom na pečenie cca 8 minút.
Vychladené srdiečka rozdelíme na polovicu.
Jednu polovicu potierame plnkou ( plnku môžeme nanášať aj pomocou cukrárenského sáčku) a druhú polovicu polejeme žĺtkovou polevou. Polevu necháme zaschnúť.
Plnka:
Suroviny na plnku zmiešame spolu. Ak je plnka hustá, pridáme trochu rumu, ak je riedka, pridáme mleté orechy. Žĺtková poleva Žĺtka s preosiatým cukrom miešame , kým máme peknú , hustú polevu. Pridáme rum a citrónovú šťavu.Doporučujem pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkou polevou polejeme srdiečka. Necháme zaschnúť a priložíme na srdiečko s plnkou.
Priložíme na spodné srdiečko s plnkou.
Strdiečka môžete v plnke aj namáčať, ale vtedy jej je treba viac.
Srdiečka môžeme ľubovoľne ozdobiť.
Makové žĺtkové rezy
Potrebujeme:
500 g práškového cukru
250 g masla alebo Hery
kôra z jedného citróna
6 vajec
200 g mletého maku
150 g polohrubej múky
1/2 balíka prášku do pečiva
2 vanilkové cukre
Postup:
Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny. Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.
Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.
Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.
Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.
Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami. Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.
Žĺtkové hviezdičky
Na 30 kusov (priemer cca 4,5 cm) potrebujeme :
2 žĺtky, 200 g práškový cukor
2g Salajka (iný názov je jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny)
28 g hladká múka
Postup:
Pri týchto koláčikoch je príprava dvojfázová.
Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku.
Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa.
Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto.
Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom.
Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme.
Odporúčam vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú.
Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút.