plny-hrniec_transparent_negativ.png

Poznáte „Zemiakový chlebík pre lenivých“? Kto neskúsi, môže ľutovať, vydrží celý týždeň!

Klasika našich prababičiek, ktorú si zamilujete aj dnes.

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce.

 

 

Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru.

Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš.

My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo. :-)

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky T 650

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Voliteľné:

rasca

hrubozrnná soľ

semienka podľa chuti

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku.

 

 

Urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie.

Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.

Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).

Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto.

Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

 

 

Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť na teplom mieste.

Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.

 

 

Premiesime rukou.

A  môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady.

Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút.

Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

 

 

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať.

Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Autor: Evka C.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes