Naozaj vynikajúci jablkový dezert, ktorý si veľmi jednoducho pripravíte podľa tohto receptu z youtube a nemuseli by sa zaňho hanbiť ani v špičkovej cukrárni!
Potrebujeme:
Na piškótové cesto:
6 vajec
190 g kryštálového cukru
160 hladkej múky
7 PL slnečnicového oleja
Na jablkovú plnku:
1,5 kg jabĺk
kryštálový cukor podľa chuti
150 ml vody na podliatie jabĺk
140 g zlatého klasu
250 ml vody
Na smotanovú plnku:
100 ml studenej vody
20 g jemne mletej želatíny Dr. Oetker
450 g kyslej smotany 14%
40 g práškového cukru
400 ml šľahačkovej smotany
Postup:
Vajcia si oddelíme na žĺtky a bielky. K bielkom za stáleho šľahania postupne pridávame cukor a nakoniec po jednom zašľaháme vajcia.
Ako poslednú zložku zašľaháme pri nízkych otáčkach slnečnicový olej a následne do hmoty postupne zapracujeme preosiatu múku. Plech si pokryjeme papierom na pečenie a rovnomerne naň navrstvíme pripravené cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
Teraz si pripravíme jablkovú plnku. Očistené a ošúpané jablká nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Posypeme ich cukrom podľa chuti, zalejeme vodou, premiešame a podusíme ich pod pokrievkou asi 7 – 10 minút. Do studenej vody si nasypeme zlatý klas a metličkou poriadne vymiešame. Jablká roztlačíme a podusíme ešte 3 minúty. Potom k jablkám prilejeme pudingovú zmes a uvaríme jablkovú kašu. Kaša musí byť lesklá, vtedy je dobre uvarená.
Zoberieme si plech s upečenou piškótou, prevrátime ju na druhý plech, aby sme mohli dať dolu papier na pečenie, potom ju znovu prevrátime a vrchnú časť olúpeme. Navrch rovnomerne nanesieme jablkovú plnku a uhladíme. Necháme na chladnom mieste vychladiť a medzitým si pripravíme smotanovú plnku.
Do misy si dáme kyslú smotanu s cukrom a vyšľaháme metličkou. Želatínu sme si nechali napučať a roztopíme ju vo vodnom kúpeli. Teraz si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom na hustú šľahačku. Kyslú smotanu postupne zmiešame so želatínou. Potom do tejto smotanovej zmesi postupne zašľaháme šľahačku. Tú následne navrstvíme na jablkovú plnku a rozotrieme. Ľubovoľne ozdobíme a dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Hotovo. Môžeme nakrájať a podávať. Prajeme dobrú chuť!
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.