Tieto vianočné koláčiky sú moje obľúbené a podľa tohoto receptu z youtube ich robím najradšej. Koláčiky sú veľmi chutné a mäkučké. Určite odporúčam recept podľa youtube.
Potrebujeme:
Cesto:
300 g múka hladká
300 g múka hrubá
2 ks vajce
100 ml mlieko
150 ml olej
1/2 ks kypriaci prášok
1/2 KL sóda jedlá
200 g cukor mletý (práškový)
1 ks citrón
Do plnky:
2 PL džem
300 ml puding vanilkový
50 ml rum
Ostatné:
farba potravinárska
cukor kryštál
Postup:
Začneme tým, že si prirpavíme cesto, ktoré je skoro ako klasické linecké.
Do misky dáme múky, cukor, vajíčka, mlieko a olej. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna, kypriaci prášok, sódu a spracujeme nelepivé cesto.
Cesto dáme do sáčka a uložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom z neho po kúsku odoberáme a v dlaniach vygúľame malé guľôčky, ktoré poukladáme ďalej od seba na suchý plech. Z tejto dávky vyjdú dva plechy.
Plech s guľkami vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15-20 minút do ružova.
Po upečení nám vzniknú pologule, ktoré necháme vychladnúť.
Z každej pologule vydlabeme vnútro, ktoré si odložíme bokom, lebo ho budeme potrebovať.
Omrvinky zvlhčíme rumom, pridáme džem a uvarený vychladnutý puding – 300 ml mlieko a 1 sáčok pudingu uvareného s troškou cukru.
Hmota by nemala byť riedka.
Zlepujeme plnkou podľa chuti – napríklad džemom s kvapkou rumu, alebo punčovou plnkou.
V dvoch malých mištičkách si pripravíme červenú a ružovú farbu. Stačí do každej pol deci vody a pár zrniečok potravinárskej farby. Štetcom broskyne pomaľujeme a obalíme v kryštálovom cukre.
Aj keď je cesto po upečení tuhšie, po pár hodinách ho plnka zvláčnie a korpus zmäkne.
Broskyne uložíme do chladna. Aj keď je cesto po upečení tuhšie, po pár hodinách ho plnka zvláčnie a korpus zmäkne.