Perfektný nápad na obed, alebo výbornú večeru. Je to skutočne veľká dobrota, najlepšie zemiaky. Vyzerajú ako obyčajné zemiaky, ale keď môj muž ochutnal hneď spoznal rozdiel Povedal, že ide o najlepšie jedlo, aké jedol – a ani sa mu nedivím, je tam všetko, čo miluje – mäsko, syr, smtoana, cesnak a zemiaky. :-)
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
200 g eidamu
2 vajcia
2 staršie rožky
trochu mlieka
1 téglik sladkej (31%) smotany
soľ
farebné korenie
sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého
olej
Postup:
Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie), pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka. Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.
Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým). Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes. Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode. Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.
Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra, poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Opäť posypeme trochou syra.
Zalejeme zvyšnou smotanou a zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov asi hodinku dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!