plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vo veľkonočnej BÁBOVKE mojej mamy nie je olej ani maslo: Dáva do nej NEZVYČAJNÚ prísadu vďaka ktorej ostane vláčna a lahodná celé sviatky!

Vymeňte olej a maslo za túto nezvyčajnú prísadu!

Veľká noc sa bez tejto maškrty rozhodne nezaobíde.

 

 

Bábovka patrí medzi najobľúbenejšie domáce koláče a skvele chutí posypaná práškovým cukrom alebo pokrytá polevou.

Upiecť bábovku zvládne aj začínajúca gazdinka a ak máte dobrý recept, vždy sa vám podarí. 

Portál newsy.gotujmy poradil, ako ju upiecť bez oleja s pridaním 1 zaujímavej ingrediencie.

V kuchyni by sa nemalo plytvať absolútne ničím.

Ak ste teda v zápale sviatočných príprav nakúpili veľa majonézy do šalátov a neviete čo s ňou, máme riešenie.

 

 

Toto je recept na bábovku, do ktorého sa pridáva práve táto ingrediencia, ktorú by ste síce v koláči nečakali, ale výsledok vás ohromí. 

Spôsob prípravy znie rozhodne zvláštne, no na druhej strane sa majonéza občas v kuchyni používa aj na sladké pečivo.

Možno niektorí z vás poznajú jednoduchú, domácu pochúťku, krehké majonézové sušienky.

Tento výrobok bude užitočný aj na pečenie vláčnej, no nadýchanej a ľahkej veľkonočnej bábovky. 

 

 

V recepte sa odporúča, aby majonéza pridávaná do cesta bola jemná – teda bez výraznej octovej vône či inej kyslej chuti.

Čím jemnejšia majonéza, tým lepšie bude bábovka chutiť.

Pripravte si potrebné suroviny, bábovkovú formu a pustite sa do pečenia.

Vláčna bábovka s tajnou prísadou

 

 

Potrebujeme:

150 g hladkej pšeničnej múky

150 g zemiakovej múky

1 šálka kryštálového cukru

 

 

7 vajec

5 plochých polievkových lyžíc majonézy

1,5 lyžičky prášku do pečiva

1 balenie vanilkového cukru

práškový cukor na posypanie

voliteľné: čokoládové kúsky, hrozienka

Postup:

Oddeľte žĺtky od bielkov. Do misky nalejte bielky a začnite ich šľahať.

Počas šľahania postupne do bielkov pridávajte 1 hrnček cukru zmiešaný s vanilkovým cukrom.

Keď sú bielky tuhé, pridajte žĺtky. Mixujte na najnižších otáčkach mixéra.

 

 

Teraz postupne pridajte zemiakovú a pšeničnú múku bez toho, aby ste prerušili šľahanie.

V ďalšom kroku do zmesi pridajte 5 polievkových lyžíc majonézy.

Ako sme už spomínali, mala by byť jemná, bez výraznej octovej vône.

Miešajte, kým sa suroviny nespoja. Môžete pridať aj kúsky čokolády alebo hrozienka, podľa vašich preferencií.

Tortovú formu zvnútra vymastite maslom a vysypte strúhankou.

Cesto nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia.  Pečte asi 50 minút.

 

 

Počas pečenia bábovku občas skontrolujte a pred koncom urobte test špajdľou, aby ste zistili, či je už upečená.

Keď je bábovka hotová, cesto sa nelepí na špajdľu.  Vyberte ju z rúry a počkajte, kým trochu vychladne.

Po vychladnutí ju vyklopte na podnos a posypte práškovým cukrom.

Do veľkonočnej bábovky môžete pridať rôzne prísady, aby ste jej dodali jedinečnú chuť a vzhľad. Tu je niekoľko inšpiratívnych tipov:

Sušené ovocie a orechy:

  • hrozienka
  • brusnice
  • sušené slivky
  • marhule
  • vlašské orechy
  • mandle
  • lieskové orechy
  • pistácie

Korenie a arómy:

  • škorica
  • muškátový oriešok
  • kardamóm
  • vaječný likér
  • vanilka
  • citrónová kôra
  • pomarančová kôra
  • rum

Čokoláda:

  • kúsky tmavej čokolády
  • bielej čokolády
  • čokoládové lupienky

Iné:

  • mak
  • kokos
  • kúsky ovocia (jablká, hrušky)
  • marcipán
  • kúsky slaniny (pre slanú verziu)

Tipy:

Pred pridaním do cesta sušené ovocie a orechy namočte do rumu alebo brandy, aby boli šťavnatejšie a aromatickejšie.

Ak používate čerstvé ovocie, nakrájajte ho na malé kúsky, aby sa v ceste rovnomerne rozložilo.

Nepridávajte príliš veľa prísad, aby bábovka nebola ťažká a hutná.

Pre ozdobu môžete bábovku po upečení poliať polevou, posypať orechmi alebo sušeným ovocím.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes