plny-hrniec_transparent_negativ.png

Minútkové cestoviny so smotanou a hubami: Tú omáčku by sme jedli aj o polnoci, iné cestoviny už nikto nepýta!

Hubová omáčka je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Jej bohatá chuť a vôňa dokáže ozvláštniť širokú škálu jedál od mäsa a cestovín až po zemiaky a ryžu.

 

 

V tomto článku vám predstavíme recept na univerzálnu hubovú omáčku, ktorú si môžete jednoducho a rýchlo pripraviť doma.

Naučíme vás, ako vybrať tie správne huby, ako ich pripraviť a ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu omáčky. S touto univerzálnou hubovou omáčkou budete mať vždy po ruke pohotový a chutný doplnok k vášmu obľúbenému jedlu.

Hubovú omáčku odporúčame podávať s cestovinami, knedľou, zemiakmi, alebo napríklad aj len s čerstvým pečivom.

Aké huby sú vhodné do hubovej omáčky?

Na hubovú omáčku sa hodí široká škála húb. Najlepšie sú však tie, ktoré sú aromatické a majú pevnú konzistenciu, aby sa nerozvarili. Medzi najobľúbenejšie huby na omáčku patria:

Lesné huby:

Suchohríby: Majú silnú arómu a výbornú chuť, ktorá sa výborne hodí do omáčky.

Dubáky: Sú aromatické a chutné, dodajú omáčke krásnu hnedú farbu.

Hríby smrekové: Majú jemnú chuť a vôňu, dobre sa kombinujú s inými hubami.

Kráľovské hríby: Sú vzácne, ale ich chuť a vôňa sú jedinečné.

Lišky: Majú kyslastú chuť a peknú žltú farbu, ktorá oživí omáčku.

Pestované huby:

 

 

Šampiňóny: Sú ľahko dostupné a cenovo dostupné, dodajú omáčke objem.

Hliva ustricová: Má jemnú chuť a príjemnú textúru, dobre sa hodí do smotanových omáčok.

Pleurotus eryngii (kráľovská hliva): Má pevnejšiu konzistenciu a výraznejšiu chuť, ktorá sa hodí do pikantných omáčok.

Tipy:

Môžete kombinovať rôzne druhy húb, aby ste dosiahli bohatú a komplexnú chuť.

Ak nemáte čerstvé huby, môžete použiť aj mrazené alebo sušené. Sušené huby pred použitím namočte do studenej vody aspoň na 30 minút.

Pred pridaním do omáčky huby nakrájajte na menšie kúsky.

Na omáčku potrebujme:

500 g húb

2 cibule nakrájanej najemno

50 ml olej

500 ml vývar zeleninový (ak nemáte tak použite bujón rozmiešaný vo vode)

50 g múka hladká

200 g mlieko

200 ml smotana na varenie

1 ks citrón (prípadne ocot)

Na duchutenie: sladká paprika, bobkový list, čierne korenie mleté, soľ

Postup:

Na troche oleja speníme cibuľu a pridáme nakrájané huby.

Krátko orestujeme, pridáme soľ, korenie, papriku a bobkový list.

Zalejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou do mäkka.

V mlieku vymiešame múku, omáčku zahustíme a necháme dobre prevariť.

Pridáme sladkú smotanu, ešte krátko prevaríme a odstavíme.

Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou alebo octom.

Podávame s cestovinami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: kiloretete

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes