Vynikajúce nápady na domáce uhorkové šaláty bez chémie a konzervantov.
Dokonca, môžete si ich vychutnávať aj celé mesiace.
Osviežujúci uhorkový šalát bez sterilizácie
Potrebujeme:
3 kg uhoriek
4 veľké cibule
4 zelené papriky
4 polievkové lyžice vegety – ideálne domácej
15 dkg cukru
4 dl octu
Postup:
Uhorky nakrájajte na drobné kolieska.
Všetku zvyšnú zeleninu nakrájajte na drobné kúsky.
Všetku zeleninu zmiešajte v mise.
Pridajte vegetu, cukor aj ocot.
Počkajte pol hodiny, než všetky suroviny pustia šťavu.
Zmes v mise prikryjeme utierkou a necháme odstáť 24 hodín.
Potom zmesou naplníme do čistých pohárov a zaviečkujeme.
Skladujeme v chlade.
Ďalšie recepty:
Ruský uhorkový šalát
Potrebujeme:
2 uhorky
Soľ, korenie
Kr. cukor
1 šalotka
2 lyžice bieleho vínneho octu
5 lyžíc smotany na šľahanie
1/2 zväzku kôpru
Postup:
Uhorky nakrájame na tenko.
Dochutíme soľou, korením a cukrom.
Premiešajte šalát z uhoriek rukami a nechajte stáť asi 5 minút, potom zlejte prebytočnú šťavu.
Šalotku nakrájame nadrobno a pridáme k uhorkám.
Pridáme aj ocot, smotanu, nakoniec kôpor a dôkladne premiešame.
Podávame k rezňom, grilovaným dobrotám, alebo len tak.
Nám chutí aj s obyčajným rožkom. výsledný vývar.
Odlúpnite šalotku a jemne kocky.
Pridajte uhorky biely vínny ocot a šľahačku. Jemne nakrájajte špízy a premiešajte pod šalátom.
Uhorkový šalát do pohárov
Potrebujeme:
7 šálok nakrájaných uhoriek
1 šálku nakrájanej cibule
1 šálka papriky nakrájanej
1 lyžica soli
1 šálka octu
2 lyžičky horčicového semienka
Postup:
Zmiešame všetku zeleninu a soľ, odložíme bokom.
Ocot, cukor a semienka a privedieme do varu.
Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Zalejeme a vložíme do chladničky.
Skladujeme v chlade, vydrží až 2 mesiace.
Výborný uhorkový šalát s bielym jogurtom
Potrebujeme:
1 väčšiu šalátovú uhorku
1 veľkú rajčinu
½ cibule
Na zálievku:
½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)
½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru
Citrónovú šťavu
Štipku soli a čierneho korenia
Kvapku medu (voliteľné)
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.
Uhorkový šalát na chudnutie
Potrebujeme:
500 g uhoriek
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
1 strúčik cesnaku pretlačený
4 lyžice jablčného octu
1 lyžičku medu
Zväzok najemno nasekaného kôpru
1 lyžičku morskej soli
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Postup:
Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. V miske zmiešame s pórom alebo s cibuľou. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie, pretlačený cesnak, soľ a kôpor. Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme dochutiť podľa vlastnej chuti. Ja ho pripravujem presne takto!
Môj tip: ak nemáte cesnak, vyskúšajte ho nahradiť troškou strúhaného zázvoru, šalátik bude mať „exotickú“ príchuť. :-)
Švédsky uhorkový šalát
Potrebujeme:
2 kg uhoriek
500-600 g cibule
Na nálev:
600 ml vody
300 320 ml cukru (merala som v odmerke na vodu :-))
50 ml soli (rovnako merané v odmerke)
200 ml octu
2 lyžičky horčice
1 lyžičku borkénu
½ lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Uhorku umyjeme a oba konce odrežeme a treba ochutnať, aby neboli uhorky horké. Cibuľu očistíme obe zeleniny nastrúhame na tenké plátky a zľahka premiešame.
Pripravíme si tekutú zmes – všetky prísady jednoducho zmiešame – nevaríme, práve naopak, nalejeme na zeleninu, premiešame, prikryjeme a necháme na chladnom mieste 24 hodín odstáť.
Zmes navrstvíme do čistých pohárov, dolejeme šťavou, prikryjeme celofánom a dobre zatvoríme. Skladujeme na chladnejšom mieste.
Uhorkový šalát s kyslou smotanou
Potrebujeme:
3 väčšie kusy šalátových uhoriek
Zelenú cibuľku nakrájanú na menšie kúsky
1 šálku kyslej smotany
¼ šálky jablčného octu
¼ šálky kryštálového cukru
¼ lyžičky soli
¼ lyžičky mletého čierneho korenia
½ lyžičky nadrobno nakrájaného kôpru
Postup:
Uhorky nakrájame na tenšie kolieska. Rovnako nakrájame aj jarnú cibuľku a zmiešame s uhorkou.
Zmiešame smotanu, ocot, soľ, čierne korenie, kôpor a zmiešame s so zeleninou. Necháme odležať v chladničke a pred podávaním dobre premiešame.
Uhorkový šalát podľa Číňanov
Potrebujeme:
600 g uhoriek nastrúhaných na kolieska
100 ml ryžového octu
30-40 ml vody
¾-1 lyžicu medu
1 lyžicu sójovej omáčky
1 lyžičku sézamového oleja
1 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 lyžicu sezamových semienok
Postup:
Uhorky nastrúhame a preložíme do dózy. Med rozmiešame s vodou, octom, sójovkou, pretlačeným olejom a cesnakom – ochutnáme a môžeme dosladiť alebo naopak dokyseliť. Prelejeme cez uhorky.
Nakoniec si na suchej panvici opražíme sezamové semienka a pridáme do šalátu.
Šalátik chutí inak, ako ste zvyknutí, ale ak máte radi zdravé jedlá s orientálnou chuťou, ktoré navyše aj pomôžu schudnúť, odporúčam ho. Nezabudnite, že si ho môžete perfektne vyladiť podľa vašej chuti.
Strúhaný uhorkový šalát bez varenia nálevu
Potrebujeme:
Uhorky (ja som pripravila z hadoviek)
Kryštálový cukor
Ocot
Soľ
Vodu
Poháre na zaváranie – dobre umyté
Voliteľné – kôpor
Postup:
Môžete pripraviť z troch ale aj z tridsiatich uhoriek – je to len na vás. Ja robím asi z 5 kg uhoriek.
Uhorky umyjeme , odrežeme konce a môžeme ošúpať, prípadne nechať šupu – ako ste zvyknutí robiť bežne šalát – ja ich šúpem.
Nastrúhame na hrubom strúhadle (na kolieska alebo ako zemiaky – na drobnejšie). Do pohárov navrstvíme uhorky tak, aby boli asi 0,5-1 cm pod okrajom pohára. Do pohára s objemom 700 ml nasypeme 2 lyžičky cukru, 1 lyžicu octu, 1 lyžičku soli a ja dávam aj štipku čierneho mletého korenia, prípadne aj kôpor. Potom dolejeme studenou vodou a pohár pevne zavrieme.
Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 20-30 minút. Obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme v komore.