Trik, ako rozmraziť mrazničku za pár minút a bez námahy!

Aby ste si zachovali svoju mrazničku funkčnú a predĺžili jej životnosť, je dôležité ju v prípade potreby odmraziť.

V skutočnosti námraza, ktorá sa hromadí na stenách vašej mrazničky, ovplyvňuje výkon vášho zariadenia.

Najmä preto, že to môže viesť k nadmernej spotrebe energie, ktorá zvýši váš účet za elektrinu.

 

 

Vďaka tomuto tipu z portálu trucosparatuhogar zistite, ako jednoducho a rýchlo odmraziť mrazničku.

Pri každom otvorení mrazničky sa vytvára námraza, pretože dovnútra preniká vlhkosť.

Takže aj čerstvé potraviny uložené v mrazničke môžu uvoľňovať vlhkosť.

Pri kontakte s chladom sa táto vlhkosť mení na námrazu, ktorá sa hromadí na stenách mrazničky.

 

 

Ak nie je vybavená automatickým odmrazovacím systémom, je nevyhnutné ho odmraziť manuálne.

Prečo je dôležité odmrazovať mrazničku?

Keď sa námraza nahromadí na stenách mrazničky, vytvorí izolačnú vrstvu, ktorá spôsobí pokles prenosu tepla medzi vzduchom vo vnútri mrazničky a chladiacim systémom.

Na to, aby si váš spotrebič udržal vnútornú teplotu na rovnakej úrovni, musí spotrebovať viac energie.

 

 

Okrem toho, že hromadenie námrazy spôsobuje nadmernú spotrebu energie, spôsobuje zlé uchovanie potravín a znižuje životnosť mrazničky.

Všimnite si tiež, že vrstva námrazy len 3 milimetre zvyšuje spotrebu elektrickej energie mrazničky o 30-40%.

Ako už bolo povedané, odporúča sa odmraziť mrazničku hneď, ako vrstva námrazy dosiahne 2-3 milimetre.

Ako rýchlo odmraziť mrazničku?

Pred odmrazovaním mrazničky ju musíte najskôr odpojiť alebo prepnúť do pohotovostného režimu, aby ste predišli nehodám.

Nezabudnite tiež vyprázdniť mrazničku a uložiť potraviny do chladiacich boxov alebo izolovaných vrecúšok, aby zostali zmrazené, kým sa váš spotrebič rozmrazuje.

 

 

Na uvoľnenie ľadu nepoužívajte kladivo alebo ostré predmety.

Mohlo by dôjsť k prepichnutiu alebo poškodeniu stien mrazničky.

Namiesto toho použite drevenú alebo plastovú špachtľu.

Nezabudnite tiež dať na spodok mrazničky mop, aby ste vysušili prípadnú rozliatu vodu.

Ak vrstva námrazy nie je hrubá, môžete jednoducho nechať dvierka mrazničky otvorené po odpojení mrazničky na 24 hodín.

Nedostatok elektriny a zvýšenie teploty spôsobí topenie ľadu.

Ak chcete, aby to bolo rýchlejšie, môžete špongiu namočiť do horúcej vody a potrieť steny mrazničky, aby ľad zmäkol.

 

 

Je tiež možné naplniť rozprašovaciu fľašu horúcou vodou, aby ste ju nastriekali na steny a roztavili.

Drevenou stierkou odstráňte námrazu, ktorá začína mäknúť.

Naopak, ak je vrstva ľadu hrubá, je vhodné použiť vriacu vodu.

Za týmto účelom prevarte vodu v hrnci a vložte ju do mrazničky, pričom dávajte pozor, aby ste ju umiestnili na trojnožku.

 

 

Potom zariadenie zatvorte a nechajte pôsobiť asi 10 minút.

Nakoniec drevenou špachtľou uvoľnite bloky ľadu, ktoré sa začnú topiť.

Čo robiť po odmrazení mrazničky?

Po odmrazení mrazničky je dôležité ju vyčistiť a dezinfikovať, aby ste zabili baktérie, ktoré spôsobujú zápach.

Za týmto účelom zmiešajte tri diely vody, jeden diel citrónovej šťavy a jeden diel bieleho octu.

Namočte do tohto roztoku handričku z mikrovlákna a utrite steny mrazničky, aby ste ich dezinfikovali a odstránili nečistoty, ale aj aby ste svoj spotrebič zbavili zápachu.

Nezabudnite tiež vyčistiť rôzne príslušenstvo vašej mrazničky, ako sú priehradky.

Potom zariadenie dobre osušte čistou handričkou bez oplachovania, aby ste zabránili vzniku vlhkosti, ktorá spôsobuje námrazu.

 

 

Využite výhody čistenia vašej mrazničky na kontrolu stavu tesnení, aby ste sa uistili, že vaša mraznička je správne utesnená.

Po vyčistení mrazničky ju stačí znova zapnúť.

Vďaka týmto tipom budete môcť svoju mrazničku rozmraziť v krátkom čase bez toho, aby ste ju poškodili.

Môžete tiež ušetriť energiu.

Tipy ako minimalizovať tvorbu námrazy v mrazničke

 

 

Ak už je mraznička úplne bez ľadu, vykonajte ešte jeden dôležitý krok – na povrch suchej (!) mrazničky naneste glycerín pomocou vatového tampónu.

Ľad sa potom bude tvoriť omnoho neskôr a v oveľa menšom rozsahu.

Ak nemáte glycerín, pomôže aj obyčajný rastlinný olej bez arómy.

Ľad sa zvyčajne tvorí aj preto, že do mrazničky vložíte otvorené jedlo, ktoré uvoľňuje vlhkosť.

 

 

Preto sa odporúča uchovávať potraviny uzatvorené, napríklad v plastových nádobách.

Skontrolujte tesnenie mrazničky – zatvorte dvierka spolu s prúžkom papiera.

Potom ho skúste vybrať.

Ak to pôjde ľahko, dvere nie sú vzduchotesné – preto sa ľad tak rýchlo hromadí.

 

 

Je potrebné zavolať odborníka a vymeniť tesnenie.

A ešte ďalší dômyselný a rýchly tip na rozmrazovanie.

Dajte ventilátor pred mrazničku alebo použite fén – ľad sa začne topiť rovno pred vašimi očami!

Za 30 – 60 minút bude mraznička úplne roztopená.

 

 

Ľad rozmrazíte rýchlejšie aj pomocou fľaše s rozprašovačom, do ktorého nalejete horúcu vodu.

Veríme, že tieto rady vám pomôžu a ušetríte si tak nervy, aj čas pri rozmrazovaní mrazničky. 

Veľa šťastia!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie