Fantastické nápady na domáce nátierky, ktoré sú výborné na studené misy a obložené chlebíčky, ktoré ma tieto sviatky určite oceníte. Výborné a hlavne pripravené rýchlo!
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou.
Cibuľu nakrájame nadrobno a zmiešame s vajíčkami.
Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením.
Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Výborná cesnaková nátierka
Potrebujeme:
1 nátierkové maslo bez príchute
1 tatarka (100ml)
1-2 strúčiky cesnaku
100 g šunkovej salámy
100 tvrdého syra
3 uvarené vajcia
1 väčšiu zelenú paprika
2 stredne veľké paradajky
Mletá nepálivá paprika
Zelená paprika na plneniue
Postup:
Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou.
Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky.
Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.
Dobrá nátierka
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné!
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Falošný tatarák – perfektná nátierka na chlebíky a na hrianky
Potrebujeme:
250 g najemno strúhaného syra
1 cibuľu nasekanej najemno
1-2 lyžice horčice
1-2 lyžice kečupu (ja používam sladký, ale môžete zvoliť aj ostrý)
2 lyžice majonézy
Worchesterskú omáčku
Sladkú papriku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetky prísady zmiešame v miske.
Podľa chuti môžete pridať viac alebo menej kečupu a horčice, najlepšie je priebežne ochutnávať. Pomazánku podávame s cesnakovou hriankou alebo čerstvým pečivom.
Vynikajúca je aj ako dip k domácim krekrom.
5-minútová šunková nátierka
Prekvapila vás nečakaná návšteva, alebo máte jednoducho chuť na rýchlu a skvelú večeru?
Vyskúšajte recept na bleskovú šunkovú pomazánku, na ktorej si môžete pochutnávať už o 5 minút.
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g majonézy
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame.
Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Podávame s pečivom alebo s rýchlymi slanými koláčikmi z lístkového cesta.
Najlepšia vajíčková nátierka
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.
Ľahká zelerová nátierka
Potrebujeme:
1 koreň zeleru
3 lyžice majonézy
3 lyžice kyslej smtoany
3 vajcia uvarené natvrdo
½ jablka
Soľ a kroenie podľa chuti
Postup:
Zeler očistíme, umyjeme a prekrojíme na polovicu. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarený zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme strúhané jablko, majonézu, smotanu a nadrobno nakrájané vajcia.
Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Premiešame a vložíme minimálne na 30 minút do chladničky.
Papriková nátierka s ovčím syrom a rascou
Potrebujeme:
400 g ovčieho syra (môžeme nahradiť syrom cottage, alebo tvarohom)
1 veľkú červenú cibuľu
2-3 lyžičky najemno nasekaného petržlenu
1 lyžičku mletej rasce
100 g masla
3 lyžičky sladkej papriky
Postup:
Syr prepasírujeme cez sito, aby bol jemnejší a výsledok krémovejší.
Cibuľu nakrájame nadrobn. K syru primiešame zmäknuté maslo, cibuľu, rascu, petržlenovú vňať aj papriku. Vymiesime hladkú nátierku, ktorú môžeme podávať okamžite, alebo odložiť do chladničky a podávať neskôr.
Výborná mrkvová nátierka
Potrebujeme:
3-4 ks mrkvy
1 cibuľu
4 lyžice majonézy
1 lyžičku cukru
Soľ, mleté čierne korenie
Zväzok zelenej cibuľky
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zelenú cibuľku, majonézu a ochutíme cukrom, soľou a koreninami.
Tvarohová s chrenom
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
2 lyžice kyslej smotany
4 vajcia uvarené natvrdo
2 lyžice chrenu
Pažítku a zelenú cibuľku
Mletú rascu, soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s nastrúhanými vajíčkami, smotanou, nadrobo nasekanou pažítkou, zelenou cibuľkou a chrenom. Ochutíme rascou, soľou a čiernym korením.
Šunková nátierka
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné!
Nátierka s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
200 g pomazánkového masla
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom.
Lahodná bylinková nátierka
Potrebujeme:
1 nízkotučný syr Cottage
3 lyžice jemného tvarovu
1 strúčik cesnaku
Nasekaný kôpor
Nasekanú pažitku
Soľ
Korenie
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a môžeme natierať na chlieb.
Špenátovo-bryndzová nátierka
Tuniaková pomazánka s pažítkou
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave
2 vajcia uvarené natvrdo
2 lyžice majonézy
Špeku soli a čierneho mletého korenia
Zväzok najemno ansekanej pažítky
½ cibule nakrájanej nadrobno
Postup:
Tuniaka scedíme zo šťavy a šľahačom premiešame s ostatnými ingredienciami okrem pažítky a majonézy. Nakoniec primiešame majonézu, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme pažítkou.
Reďkovková nátierka
Potrebujeme:
100 g reďkovkiek
150 g majonézy
150 g bieleho jogurtu
1 lyžičku citrónovej šťavy
Trochu cukru
Soľ a korenie podľa chuti
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Reďkovky umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na strúhadle. Majonézu zmiešame s jogurtom, pridáme reďkovku a dochutíme soľou, cukrom, korením a citrónovou šťavou.
Inšpirácie na krásne obložené chlebíčky