Vynikajúci sviatočný dezert, alebo pochúťka ku kávičke, vďaka ktorej váš deň o niečo krajší a príjemnejší. Orechové rezy sa tiež skvele hodia na váš sviatočný stôl.
Potrebujeme:
Cesto:
6 vaječných bielkov
200 g mletých vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
Štipka mletej škorice
Štipka soli
Krém:
400 ml mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
150 g masla
100 g práškového cukru
Na ozdobu:
50 g mletých orechov
Postup:
Bielky ušľajáme so štipkou soli. Keď vznikne jemná mäkká pena, postupne začne pridávať cukor a ušľaháme do pevného krému – snehu, ktorý drží tvar. Nakoniec primiešame mleté orechy a škoricu.
Hmotu rozdelíme na 2 časti a pripravíme si dva plech rovnakých rozmerov (29×35 cm) a vystelieme ich papierom na pečenie.Na plechy rovnomerne navrstvíme bielkovú hmotu. Oba plechy upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, po dobu 15 minút.
Cesto pečieme oddelene, ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť aj naraz. Keď je cesto upečené, necháme ho trochu vychladnúť, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie. Cesto je pomerne krehké, postupujeme preto veľmi opatrne.
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho mierne vychladnúť. Medzitým si ušľaháme zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej hmoty a tú postupne vmiešame do pudingu.
Vychladené krehké cesto rozdelíme na polovice – získame tak 4 pláty cesta. Krém rovnako rozdelíme na 4 časti.
Jeden plát cesta umiestnime na plochú tácku, navrstvíme krém a takto pokračujeme tak, že získame 4 vrstvy cesta a 4 vrstvy krému. Vrch posypeme drvenými orechmi a rezy a dezert vložíme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.
zdroj: nosalty