Je to taký chutný a jednoduchý recept, že ho kľudne môžem pripravovať každý deň.
Zapekaná zelenina s ryžou a chutnou omáčkou je u nás doma veľmi obľúbeným pokrmom.
Famózny recept na vynikajúci zapekaný zeleninový kastról z youtube kanála Frische Rezepte.
Potrebujeme:
200 g ryže (1 šálku)
400 ml vody (2 šálky)
1 brokolicu
olivový olej
1 fialovú cibuľu
1 mrkvu
1 papriku
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
4 vajcia
slnečnicový olej
cherry paradajky
70 g syra
Na omáčku:
4 PL majonézy
3 PL sójovej omáčky
koriander
1 strúčik cesnaku
kôpor
petržlenovú vňať
Postup:
Ryžu umyjeme v miske s vodou.
Zovretú vodu v rajnici posolíme, pridáme ryžu, prekryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 10 minút.
Brokolicu nakrájame na menšie kúsky, vložíme na naolejovanú panvicu a miešame.
Pridáme nakrájanú cibuľu, prikryjeme a varíme 5-7 minút.
Uvarenú ryžu odstavíme zo sporáka a necháme ešte 10 minút odpočívať.
K zelenine v panvici pridáme nakrájanú mrkvu, premiešame, prekryjeme a varíme ďalších 5-7 minút.
Po uplynutí doby pridáme na plátky nakrájanú papriku a zamiešame.
Prekryjeme pokrievkou a varíme ďalších 3-5 minút.
Do zeleninovej zmesi pretlačíme cesnak.
Pridáme soľ, čierne korenie a zamiešame.
Do hlbokej misy vložíme ryžu a osmaženú zeleninu.
Do samostatnej misy pridáme vajcia a metličkou ich vyšľaháme.
Rozšľahané vajcia nalejeme do misy s ryžou a zeleninou a dobre premiešame.
Sklenenú zapekaciu formu vymastíme olejom a vložíme zmes.
Na vrch naukladáme na polovicu prekrojené cherry rajčiny.
Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Do menšej misky s majonézou nalejeme sójovú omáčku.
Nasypeme koriander a miešame, kým nedosiahneme homogénnu zmes.
Do omáčky pretlačíme cesnak.
Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, kôpor a premiešame.
Zapekanú zeleninu polejeme omáčkou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU