Vynikajúci recept z letného ovocia, tvarohu a tenkého cesta.
Je jednoduchý na prápravu a výsledok vás zaručene poteší.
Ak vám práve teraz dozrievajú v záhrade slivky, určite ho skúste.
Potrebujeme:
Cesto:
1/2 kocka droždie čerstvé
1 dl olej
2 dl mlieko
1 PL cukor kryštálový + do kvásku 1 ČL
300 g hladká múka
1 štipka soľ
Ďalej:
800 g slivky
120 g hrudkovitý plnotučný tvaroh
1 ks vajce (malé)
1/2 balíček vanilkový cukor
Posýpka:
maslo
hrubá múka
cukor kryštálový
Postup:
V troche vlažného mlieka rozdrvíme droždie a pridáme čajovú lyžičku cukru.
Na teplom mieste necháme napučať približne 10 minút.
Do misy preosejeme hladkú múku.
Pridáme lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a kvások.
Začneme miešať.
Postupne pridávame zvyšné mlieko a olej.
Miesime na vláčne, nelepivé cesto.
Zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 45-50 minút.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké cesto na veľkosť plechu.
Plech (30×40) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Preložíme naň vyvaľkané cesto.
Slivky umyjeme a prepolíme.
Vyberieme kôstku a nakrájame na mesiačiky.
Hrudkovitý tvaroh dáme do misky, pridáme vanilkový cukor a malé vajíčko.
Na cesto rovnomerne rozložíme nakrájané slivky.
Môžeme ich ukladať vedľa seba, koláč sa potom lepšie krája.
V druhom kroku pridáme tvaroh.
Na záver vrch posypeme posýpkou.
Posýpka:
do misky dáme maslo(50g), kryštálový cukor (70g) a hrubú múku (70g).
Prstami drobíme, aby nám vznikli malé hrudky.
Slivkový koláč s tvarohom a posýpkou, krehké a ultra tenké cesto
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 15-20 minút.
Treba sledovať, aby neprihorel a cesto zostalo krásne mäkké a krehké.
Necháme mierne vychladnúť.
A môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)