Syrové TYČINKY mojej svokry objednáva celá dedina: Tajomstvo ich chuti a dlhej trvanlivosti spočíva len v JEDNEJ prísade!

Vyskúšajte tyčinky podľa tohoto receptu a budete sa zalyzovať. Vydržia krehké, vláčne a ako čerstvo upečené aj niekoľko dní!

Pre istotu upečte hneď dvojitú dávku týchto syrových tyčiniek, behom chvíľky sa zjedia.

 

 

A čo sa nezje, zostane chutné aj po niekoľko dní.

Ak chcete hostí oslniť slaným občerstvením, vyskúšajte tieto syrové tyčinky z portálu sobors., určite si vypýtajú recept.

Čo je tajomstvom najchutnejších slaných tyčiniek?

Možno vás prekvapí, že v skutočnosti nejde o typ múky, syr, ani špeciálny postup prípravy cesta. Tajomstvom jedinečnej chuti je obyčajná bravčová masť. Kedysi sa táto surovina pridávala do cesta na slané aj sladké potraviny, dnes sa oveľa viac nahrádza olejom, alebo rastlinnými tukmi, čo je veľká škoda.

Bravčová masť dodá cestu bohatú a lahodnú chuť, ktorá sa výborne hodí k slaným aj sladkým jedlám.

Tu je niekoľko hlavných výhod

Krehkosť: Bravčová masť pomáha urobiť cesto krehkejším a jemnejším. To je obzvlášť dôležité pri koláčoch a sušienkach, ktoré by mali byť ľahké, krehké a chrumkavé.

Vláčnosť: Bravčová masť udržuje cesto dostatočne vláčne, čím zabraňuje jeho vysušovaniu.

Chrumkavosť: Bravčová masť napomáha k tvorbe krásnej zlatohnedovej kôrky na povrchu pečiva.

 

 

Príprava: Cesto s bravčovou masťou sa ľahko spracováva, vaľká a vykrajuje/tvaruje.

Zdravie: Bravčová masť je bohatá na nasýtené tuky, preto by sa mala konzumovať s mierou. Avšak v malých množstvách môže bravčová masť prospieť zdraviu, pretože obsahuje aj vitamíny A, D, E a K.

My sme použili obyčajnú bravčovúmasť, ale môžete skúsiť aj kačaciu masť.

Recept môžete aj trochu vylepšiť: keďže som mal doma škvarkový krém, zamiesil som ho aj do cesta a odporúčam to aj vám. Cesto bolo ešte chutnejšie, stojí za to vyskúšať a recept na domáci škvarkový krém nájsete nižšie v článku.

Ak by ste krém vynechali, použite namiesto toho rovnaké množstvo masti alebo zvýšte množstvo soli o pol lyžičky.

 

 

Aby tyčinky bolo naozaj syrové, pridal som goudu nielen na vrch, ale aj do cesta. Recept funguje aj s inými druhmi syra. Oplatí sa vyskúšať aj s čedarom, prípadne môžete pridať aj klasický eidam.

Tipy:

  • Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred.
  • Odstátie v chladničke mu len prospeje.
  • Pred prípravou tyčiniek ho necháme aspoň tri hodiny chladiť.
  • Tyčinky môžeme posypať semienkami, koreninami alebo bylinkami.

Na prípravu syrových tyčiniek potrebujeme:

 

 

150 g masti (bravčovej)

150 g strúhaného syra (gouda, čedar, eidam)

500 g hladkej múky

1 vajce

100 g škvarkového krému

1,5 ČL soli

5 PL kyslej smotany

Na povrch:

100 g strúhaného syra

1 vajce

Postup:

Múku zmiešame so soľou a strúhaným syrom. Pridáme masť, škvarkový krém a všetko spolu zamiešame.

Ďalej pridáme kyslú smotanu, vajce a vypracujeme cesto. Ak sa ingrediencie dobre nespoja, môžeme pridať ešte kyslú smotanu.

Cesto zabalíme do plastovej fólie a vložíme do chladničky aspoň na tri hodiny, najlepšie však cez noc.

Pred samotnou prípravou tyčiniek si rúru predhrejeme na 220°C.

Cesto prekrojíme na polovicu. Prvú časť položíme na pomúčenú dosku a potom cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,3 cm.

 

 

Cesto potrieme vajíčkom a posypeme polovicou syra.

Cesto nakrájame na 1 cm pásiky. Dlhé pásiky nakrájame na polovicu alebo tretiny.

Tyčinky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do rúry a pečieme 10-12 minút, kým nebude spodok pekne hnedý.

Potom to isté zopakujeme aj so zvyškom cesta a môžeme servírovať.

Recept na prípravu škvarkového krému

 

 

Použiť ho môžete nielen ako prísadu do receptu na krehké tyčinky, ale vynikajúci aj ako nátierka na pečivo.

Potrebujeme:

20 dkg bravčových bračových oškvarkov

40 g zmäknutého masla

1 strúčik cesnaku

polovica červenej cibule

1 polievková lyžica kyslej smotany

1 lyžica horčice

1 ČL červenej papriky

pol lyžičky soli

Voliteľné:

bylinky podľa chuti

koreniny podľa chuti

Na podávanie:

čerstvé pečivo

Postup:

Červenú cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme.

 

 

Pomelieme oškvarky, vmiešame maslo, potom cibuľu, cesnak, horčicu a kyslú smotanu.

Prisypeme červenú papriku a soľ, dobre premiešame, aby nám vznikla jednotná, hladká konzistencia.

Pred servírovaním je dobré odložiť na jednu hodinu do chladničky.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie