Fantastický domáci jahodový sirup, ktorý vyrobíte len z 1 šálky jahôd.
Ja mám recept od mojej dobrej kamarátky Klaudie a robím ho takto aj z malín, černíc a ríbezlí.
Z tohto množstva získate 1,5 l úžasného sirupu bez chémie a éčok.
Sirup je vynikajúci na sladenie limonád, čaju, do koláčov alebo iných dezertov.
Ja ho dávam aj na palacinky a lievance.
Potrebujeme:
1 hrnček jahôd (250 ml) – domáce, alebo lesné
80 ks jahodových alebo medovkových listov
850 ml vody
1 lyžicu kyseliny citrónovej
1 kg kryštálového cukru
Postup:
Jahody najskôr dôkladne očistíme a zbavíme stopiek.
Pripravíme si jahody, vodu a lístky (trháme tie mladé, takže ich dávame aj viac, pretože sú menšie, ale ak je ich viac, tak to nevadí).
Okrem jahodových a medovkových lístkov môžeme použiť napríklad aj mätové lístky.
Všetko dáme do hrnca.
Od bodu varu necháme 10 minút povariť.
Potom scedíme cez plátno.
Dobre vytlačíme.
Do šťavy z jahôd a lístia pridáme cukor, kyselinu citrónovú a prevaríme cca 8-10 min.
Následne cez gázu naplníme do fliaš (ideálne takých, v ktorých bol predtým alkohol) a zazátkujeme.
Nie je treba sterilizovať – cukor a kyselina citrónová sa postarajú o to, že sirup vydrží a nepokazí sa.
Plníme väčšinou do fliaš od alkoholu, ktoré nevyplachujeme.
Po dlhšej dobe môže začať trochu rôsolovatieť, ale stačí pretrepať fľašu a je opäť perfektný.
Sirup je výborný, krásne vonia aj chutí po jahodách.
Z tohto množstva máme 1,5 l perfektného domáceho sirupu.
Používame na limonády a sladenie ako klasický sirup – stačí naozaj málo, sirup je sladučký a výborný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)