Babička vždy hovorila, že tento vývar je tekuté zlato.
Zaraďte ho do svojho denného jedálnička a rýchlo pocítite jeho silu.
Ak sa chcete postarať o svoje zdravie a krásu, riešenie nájdete v kuchyni.
Ako uvádza portál mojegotowanie, stačí zjesť 1 tanier tejto čarovnej polievky denne.
Ak kolagénový vývar ešte nepoznáte, určite sa zoznámte s týmto receptom a otestujte ho vo vlastnej kuchyni.
Z výsledkov budete nadšení.
Kolagénový vývar – vlastnosti
Kolagénový vývar je viac ako len vývar.
Ide o unikátny odvar na báze kostí, bohatý nielen na kolagén, ale aj kyselinu hyalurónovú, horčík, draslík a vápnik.
Jeho veľkou výhodou je aj glutamín, aminokyselina, ktorá posilňuje imunitu a urýchľuje regeneráciu po fyzickej námahe a úrazoch.
Všetky tieto prospešné zložky spôsobujú, že magická polievka zmierňuje mnohé neduhy:
-upokojuje zápal
-zlepšuje trávenie
-čistí telo od toxínov
-stará sa o stav čriev
-zlepšuje kvalitu spánku
-posilňuje vlasy, nechty a pokožku
-uľahčuje chudnutie
Vďaka tak širokému spektru účinkov sa kolagénový vývar odporúča každému bez ohľadu na vek a zdravotný stav.
Starším pomôže pri problémoch s kĺbmi či tráviacimi ťažkosťami a mladšej generácii umožní detox a dodanie fyzickej kondície.
Táto polievka je preslávená aj svojimi skrášľujúcimi vlastnosťami, pretože bohatstvo prírodného kolagénu pôsobí lepšie ako všetky krémy proti vráskam a drahé kozmetické ošetrenia.
Ako pripraviť kolagénový vývar?
Táto polievka je kostný vývar na báze kostnej drene.
Hoci tieto časti mäsa denne neoceníte, práve v nich sa hromadí najviac kolagénu prospešného pre zdravie a krásu.
Aby to však vyšlo, vývar sa musí veľmi dlho dusiť na miernom ohni.
Absolútnym minimom sú 4 hodiny, no čím dlhšie, tým lepšie, pretože práve vďaka pomalému vareniu vzniká hodnotný glutamín.
Dobrý kolagénový vývar preto musí byť mierne hustý a viskózny a po vychladnutí by mal stuhnúť na rôsol.
Ďalšou mimoriadne dôležitou zložkou tohto receptu je jablčný ocot, ktorý vám umožní extrahovať všetky živiny z kostí.
Ak ho nemáte po ruke, môžete ako náhradu použiť aj citrónovú šťavu, ktorá poslúži rovnako dobre.
Nemusíte sa báť, pretože obe tieto kyslé zložky v tak malom množstve neovplyvňujú chuť vývaru.
Recept na kolagénový vývar
Ingrediencie:
2 kg špikových kostí
1 kg kuracích nôh a krkov
0,5 kg hydinových drobov
3 litre vody
1 cibuľa
3 mrkvy
2 korene petržlenu
pol zeleru
2 polievkové lyžice jablčného octu
soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
Všetky kosti a kuracie časti najskôr dôkladne umyte a potom ich vložte do veľkého hrnca.
Všetko zalejete vodou s prídavkom octu a dajte variť na nízky výkon horáka.
Keď vývar začne vrieť, znížte oheň na minimum a nechajte niekoľko hodín variť.
Na posledné 2 hodiny pred koncom varenia pridáme zeleninu a dochutíme.
Až na úplný koniec pridáme korenie a vývar precedíme cez sitko alebo gázu.
Dobrú chuť!