Výborný recept na kvasenú kapustu s mrkvou, ktorú si viete ľahko vyrobiť aj u vás v byte. Nie je to vôbec zložité a výsledok fantastický.
Potrebujeme:
Kapustu a mrkvu v rovnakom váhovom množstve
Na 1 kg kapusty 20 g soli, 1 lyžičku rasce, 1 lyžičku celého korenia, 3 až 5 bobkových listov, niekoľko zrniečok borievok
Na 1 kg mrkvy lyžičku cukru
Postup
Kapustu pokrájame na tenké rezance, mrkvu najemno postrúhame. Kapustu zmiešame so soľou, rascou, celým korením, bobkovým listom a borievkami. Postrúhanú mrkvu zmiešame s cukrom. Do pohárov natlačíme 5 cm vysokú vrstvu ochutenej kapusty a 5 cm vysokú vrstvu ochutenej mrkvy. Vrstvy striedame až do naplnenia pohára. Navrch dáme pohár s vodou, ktorým zeleninu zaťažíme. Zaviažeme plátnom a na teplom mieste necháme kysnúť dva až tri týždne. Po vykvasení podávame predovšetkým k údeninám. Pod pohár je dobré umiestniť nejakú nádobu, aby kapusta nepretiekla.