Mozzarella je u nás považovaná za nie zrovna lacný syr a jej kvalita sa na pultoch obchodov nedá vždy označiť za najlepšiu.
Doma si tento obľúbený a chutný syr môžete vyrobiť za 30-40 minút z obyčajného mlieka a bez fermentácie.
Lahodná domáca mozzarella podľa receptu z kanálu Telnova.
Potrebujeme:
2 l nepasterizovaného plnotučného mlieka
7 PL 9 % octu
1 PL soli
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko.
Zohrejeme ho na 50°C.
Do mlieka postupne pridávame jednu lyžicu octu za druhou.
Po každej lyžici premiešame mlieko.
Postupne sa začne oddeľovať srvátka.
Potom syrovú zrazeninu vyberieme rukami z hrnca.
Vytlačíme z nej tekutinu a presunieme do samostatnej misky.
Na sporáku zvýšime teplotu na 70-75°C.
Do srvátky pridáme soľ a zamiešame.
Do srvátky naspäť vložíme syr.
Ruky si namočíme do studenej vody, syr vytiahneme.
Rukami ho naťahujeme.
Tento úkon niekoľkokrát zopakujeme.
Zakaždým sa syr stane viac elastickým.
Potom syr vytvarujeme.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: