Tento recept na rýchlu zeleninovú polievku sa vám bude hodiť po sviatočnom prejedaní.
Pomôže nám dať do poriadku postavu a tráviaci systém.
Tento recept je pritom veľmi chutný.
Zdravá zeleninová polievka podľa odporúčania z portálu smakosze.
Zeleninové polievky sú jedným z najlepších spôsobov, ako schudnúť.
Oceniť ich možno najmä po decembrových hodoch.
Zasýtia a zahrejú a vďaka obsahu vlákniny a nízkemu obsahu kalórií vedú k rýchlej strate prebytočných kilogramov.
Po sviatkoch väčšina z nás nejaké to kilečko priberie a preto sa oplatí staviť na túto odtučňovaciu polievku.
Jednou z dôležitých výhod tejto polievky je, že si z nej môžete uvariť väčšiu porciu vopred.
Je tiež jednoduché vziať si ju ako obed do práce.
Navyše, príprava nezaberie veľa času.
Ingrediencie:
1 veľká cibuľa
1 mrkva
2-3 stonky zeleru
2 papriky, žltá a červená
polovica malej hlávky kapusty
veľkú paradajku alebo dve menšie
400 ml paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
soľ
čierne mleté korenie
petržlen na ozdobu
Postup:
Do hrnca s rozpáleným olejom vhoďte na kocky nakrájanú cibuľu a keď zosklovatie, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu so zelerom.
Nechajte podusiť, pridajte dve na kocky nakrájané papriky a nadrobno nakrájanú kapustu.
Po pridaní kapusty všetko zalejeme vodou a prikryté varíme do mäkka.
Potom do hrnca nalejte paradajkový pretlak.
Zaujímavým dodatkom je pridanie nastrúhanej paradajky (alebo dvoch menších), ktorú sme si vopred umyli.
Do polievky pridáme prelisovaný cesnak a varíme 15-20 minút.
Polievku odstavte z ohňa a keď mierne vychladne, rozmixujte ju mixérom.
Znova prehrejeme a okoreníme podľa chuti a pridáme prelisovaný cesnak.
Časť zjeme, zvyšok ochladíme a uložíme do chladničky na ďalšie dni.
Najlepšia „tukožrútska“ polievka
Potrebujeme:
Ingrediencie si môžete prispôsobiť chuti
1 šálku zeleniny ako je zeler, žltá alebo červená paprika, cibuľa alebo zelené fazuľky
1 šálku miešanej listovej zeleniny ako špenát, mangold alebo kel
1/2 šálky koreňovej zeleniny ako je mrkva, petržlen, červená repa
1/2 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL mletého zázvoru
2 – 4 ČL kurkumy, koriandru, čierneho korenia, rasce
2 šálky pripraveného domáceho zeleninového vývaru
soľ podľa chuti
môžete pridať aj pol šálku červenej fazule
Postup:
Začnite tým, že najskôr podusíte koreňovú zeleninu, aby sa neskôr lepšie zapracovala do polievky.
Vezmite si veľkú panvicu a nasypte na ňu zmes korenia, pridajte očistenú.
Nakrájanú koreňovú zeleninu, podlejte vodou a poduste do mäkka.
Listovú zeleninu si nakrájajte, pridajte na panvicu.
Dobre premiešajte.
Pridajte 1 šálku zeleninového vývaru.
Nechajte všetko dusiť asi 15 – 20 minút pod pokrievkou.
Následne pridajte zvyšný vývar, aj zvyšnú zeleninu (okrem koreňovej).
Povarte 10 minút.
Teraz je na rade koreňová zelenina, ktorú treba pridať do hrnca a zaliať trochou vody podľa potreby.
Množstvo vody, ktoré pridáte, závisí od stupňa konzistencie, ktorý chcete dosiahnuť.
Nechajte povariť ešte 5 minút a polievka je hotová.
Polievková diéta
Ako už názov napovedá, táto polievka je určená pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť.
Vďaka konzumácii tejto polievky sa obmedzí počet prijatých kalórií za deň, aby bolo telo nútené čerpať z tukových zásob.
Túto polievku by ste mali okrem raňajok konzumovať najskôr namiesto zvyšných jedál a potom pridávajte postupne chudé mäso (kuracie, morčacie, teľacie a pod.), ovocie a zeleninu a chudé ryby.
Veľa šťastia!