plny-hrniec_transparent_negativ.png

Originálny recept na pečené kura: Zvonka chrumkavé a zvnútra šťavnaté!

Pečené kurča je vždy dobrou možnosťou, ako potešiť seba a aj rodinu.

Je to jednoduché, rýchle a veľmi ekonomické jedlo.

 

 

Takto robia v kurča v najlepších reštauráciách.

Majstrovský recept na dokonalé pečené kura z portálu hogarmania.

Potrebujeme:

1 kura

2 jarné cibuľky

8 strúčikov cesnaku

extra panenský olivový olej

čierne korenie

3 vetvičky rozmarínu

2 zemiaky

1 citrón

vodu

soľ

tymian

Postup:

Rúru predhrejeme na 180°C s horným a spodným ohrevom.

Medzitým očistíme kura a zbavíme ho zvyškov peria a prebytočného tuku.

 

 

Do misky pridáme soľ a čierne korenie.

Pridáme 2 lyžice oleja, citrónovú šťavu a zmiešame.

 

 

Keď sa všetko dobre spojí, zmes rozotrieme po celom kurati.

Zvyšok zmesi si necháme na prípravu prílohy.

 

 

Jarnú cibuľku nakrájame na pásiky.

Ošúpané zemiaky nakrájame asi na centimetrové plátky.

 

 

Okoreníme, osolíme a zmiešame so zmesou, ktorá nám zostala.

Plech na pečenie potrieme olejom a poukladáme naň kúsky cibuľky a zemiakov.

 

 

Všetko dobre premiešame.

Navrch položíme kura a pridáme rozmarín.

 

 

Pridáme trochu tymianu.

A nakoniec prelisovaný cesnak.

 

 

Všetko zalejeme trochou vody.

Prípadne podľa chuti namiesto vody môžeme použiť vývar, biele víno, prípadne pivo.

 

 

Kura vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180°C 45-55 minút.

 

 

Dôležité je, aby sme v polovici pečenia odstránili oblohu, aby sa neprilepila a nepripálila.

Pečené kura naservírujeme na tanier s oblohou.

 

 

Šťavu z plechu zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a nalejeme na vrch.

Ozdobíme ďalšou vetvičkou rozmarínu a môžeme si toto skvelé jedlo vychutnať.

 

 

Tip redakcie:

Dodajte svojmu pečenému kurčaťu extra nádych chuti

Uznávaný kuchár nám navrhuje pripraviť recept na pečené kura s jablkom, aby získalo neodolateľnú extra sladkú chuť.

Budeme ich musieť iba okoreniť, potrieť zmesou a spolu so zemiakmi a cibuľou pridáme na plech pod kura.

Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.

A tiež nakrájame asi na centimetrové plátky.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes