plny-hrniec_transparent_negativ.png

Oplachujete cestoviny po dovarení? Robíte chybu!

Oplachujete po dvarení cestoviny vodou? Prečítajte si, prečo to vôbec nie je dobrý nápad!

Keď nechcete tráviť príliš veľa času za sporákom, cestoviny sú vždy najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom, ako pripraviť chutné a výdatné jedlo.

 

 

Niektorí by ich mohli jesť aj každý deň.

Každý si myslí, že pri varení špagiet sa nedá nič pokaziť, no väčšina vždy robí rovnakú systematickú chybu: cestoviny po uvarení oplachuje v studenej vode.

 

 

V tomto článku vám vďaka santeplusmag vysvetlíme, prečo by ste to už nemali robiť!

Samozrejme, je dôležité, aby ste cestoviny po uvarení scedili.

Ale väčšina ľudí rieši, či ich opláchnuť alebo nie.

Ak ste si doteraz mysleli, že oplachovanie zabráni nepríjemnej lepivosti a cestoviny chutia vďaka tomu lepšie, mýlite sa.

 

 

Cestoviny po uvarení nemusíte oplachovať

Výhodou cestovín je, že ich existuje veľa druhov, prispôsobia sa tým najchutnejším omáčkam a hodia sa k veľmi širokému spektru jedál.

Navyše ich ľahko nájdete vo väčšine jedálnych lístkov reštaurácií, ale aj v supermarketoch v rôznych podobách.

Cestoviny sú skrátka jednoduchým a rýchlym jedlom. 

 

 

Stačí len dať zovrieť vodu, ponoriť do nej cestoviny a po pár minútach sú uvarené.

Ich výhodou je aj to, že tá najjednoduchšia verzia nevyžaduje takmer žiadne prísady: stačí trocha soli, cesnaku a olivového oleja!

Väčšina ľudí ich však ešte pred dochutením opláchne v studenej vode. 

Dobrý alebo zlý nápad?

Podľa niektorých skúsených kuchárov nie je dobré dávať cestoviny po ich uvarení pod tečúcu studenú vodu.

 

 

Je to preto, že týmto spôsobom dochádza k tepelného šoku, čím odstránite všetok škrob, ktorý je však pri príprave tohto jedla veľmi užitočný. 

Zohráva totiž dôležitú úlohu, keď ich zmiešate s omáčkou pred podávaním na stôl.

Práve vďaka nemu totiž omáčka správne priľne k cestovinám.

 

 

To je dôvod, prečo je oplachovanie zbytočné: stačí ich precediť.

Malý tip: po scedení skvelí talianski kuchári odporúčajú vložiť cestoviny priamo do panvice, kde sa dusí omáčka. Práve to jej pridá viac chuti. Hlavne je potrebné vyhnúť sa ich kontaktu s okolitým vzduchom, aby nevysychali a nelepili sa. Za pravidelného a jemného miešania pridajte malé množstvo vody, čo veľmi pomôže pre hustejšiu konzistenciu.

Na čo slúži oplach na cestoviny?

Pýtate sa, prečo má väčšina ľudí vo zvyku oplachovať cestoviny po uvarení?

 

 

Jednoducho, aby sa zabránilo ich zlepeniu.

Hlavným vinníkom nie je nikto iný, ako škrob prítomný v tomto jedle: práve ten spúšťa tento lepkavý efekt.

Ako sme však vyššie uviedli, keď cestoviny po uvarení prepláchnete, odstránite škrob, ktorého úloha je lepšie udržať omáčku.

Nezabudnite, že svoju úlohu zohráva aj druh pšenice.

Cestoviny z mäkkej pšenice, obsahujú oveľa viac škrobu.

Je len na vás, aby ste sa pri kúpe správne rozhodli!

 

 

Ako teda zabrániť tomu, aby sa vám špagety zlepili?

Tu je niekoľko tipov.

Rozhodujúca bude voda, ktorú použijete na varenie.

Je potrebné použiť veľký objem vody – napríklad 1 liter vody na 100 g cestovín.

 

 

To je tiež to, čo umožní, aby sa škrob v hrnci postupne zriedil.

Mnohí veria, že olivový olej zabraňuje zlepeniu cestovín.

Nemusí to tak byť, pretože má tendenciu plávať na povrchu vody.

Ale môžete pridať pár kvapiek do omáčky pri miešaní s cestovinami.

 

 

Počas varenia je dôležitým momentom pravidelné premiešavanie cestovín, najmä v prvých minútach, pretože vtedy hrozí, že sa prilepia na dno.

Najlepším riešením, ako zabrániť ich zlepeniu po uvarení, je pridať ich ihneď po uvarení do omáčky.

Kedy je dobré cestoviny opláchnuť?

Hoci sa vo všeobecnosti neodporúča oplachovať škrob z cestovín, existuje konkrétna situácia, kedy sa to odporúča urobiť, aby sa dosiahli lepšie výsledky.

Najmä vtedy, keď ich chcete použiť na studený recept, napríklad na šalát.

 

 

Keď ide o studenú misu, opláchnutie sa musí vykonať, aby sa cestoviny ochladili čo najrýchlejšie, aby sa zachovala dobrá štruktúra.

V tomto konkrétnom prípade, ak nezmyjete prebytočný škrob predtým, ako ich necháte vychladnúť, reálne hrozí, že sa kúsky cestovín zlepia.

Všimnite si, že väčšina jedál, pri ktorých sa používajú studené cestoviny, je dochutená omáčkou dostatočne hustou na to, aby ľahko priľnula k vašim cestovinám bez pomoci pôsobenia škrobu.

Teraz už viete, kedy je vhodné cestoviny oplachovať a kedy nie.

Vďaka tejto informácii budú vaše cestoviny ešte chutnejšie.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes